INSIDER

Szombathelyi ételmérgezés: futár vitte Pestre a mintákat

Nem Szombathelyen, hanem egy fővárosi laboratóriumban vizsgálják a tömeges szombathelyi ételmérgezés okát, külön futár vitte Budapestre az ételmintákat. Hamarosan eredmény várható.
  • Szerző: Ripost

Már ma kiderülhet, miért betegedett meg 250 gyerek Szombathelyen múlt héten. A %% információi szerint egy budapesti laboratóriumban vizsgálják a szombathelyi tömeges ételmérgezés okait. Soron kívül, futár vitte a fővárosba az alapanyagokból és készételekből vett mintákat.

Mint arról beszámoltunk, négy szombathelyi általános iskolában 250 gyermek betegedett meg a menzán, feltehetően a gyümölcsleves volt a bűnös.

Hányás és hasmenés miatt sok diák hiányzott pénteken, de az órák nem maradtak el a kisebb osztálylétszámok miatt. A négy szombathelyi általános iskolát egyetlen főzőkonyha látja el. A szolgáltató, az Elamen Zrt. azonnal bezárta a főzőkonyhát, és jelentette az esetet a hatóságoknak. Ezzel persze nem volt egyedül, az iskolák igazgatói és a beteg gyerekek szülei is bejelentetést tettek. A Vas megyei Kormányhivatal haladéktalanul megkezdte a járványügyi kivizsgálást.

Információink szerint az ételmintákat rendkívüli futár vitte a budapesti laboratóriumba. Általában 48-72 óra szükséges a teljes körű laboratóriumi vizsgálathoz, így már a hét elején kiderülhet, pontosan mi okozta a tömeges ételmérgezést.

A szombathelyi közétkeztetést ellátó Elamen Zrt. közleményben ismerte el, hogy tudomása van a megbetegedésekről a városban. Teljes körű kivizsgálást kértek a hatóságoktól, a szolgáltató szerint az sem kizárható, hogy a csapvíz volt a bajok forrása.

Hasonló mértékű tömeges ételmérgezés, amibe több száz gyermek betegedett bele, utoljára három évvel ezelőtt történt Óbudán, az idősebb Béres Józsefről elnevezett általános iskolában.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?