INSIDER

Szlávik János: megteltek a betegágyak, rendkívül súlyos a helyzet

Aggasztó helyzetre figyelmeztet a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa, Szlávik János. Mint mondja: rendkívül súlyos a helyzet.
  • Szerző: Ripost

Aggasztó helyzetre figyelmeztet a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa, Szlávik János: rendkívül súlyos a helyzet.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa
MTI/Kovács Attila

„A koronavírus-járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, és rendkívül súlyos a helyzet” – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Szlávik János közölte, a Dél-pesti Centrumkórházban gyakorlatilag minden, a koronavírusos betegek számára fenntartott ágy tele van, és nagyon sokan vannak az intenzív osztályon is. „Hallom, hogy az egész országban sajnos egyre több beteg kerül kórházba, egyre több beteg kerül intenzív osztályra és sajnos lélegeztetésre” – fűzte hozzá.
Hozzátette: bár eddig ritkának számított, ma viszont már gyakori, hogy a betegség egy egész családon egyszerre „átvonuljon”, mert az új mutáns vírusvariánsok nagyon könnyen terjednek emberről emberre. A szakember hangsúlyozta: ez okozza az esetek számának felfutását és azt is, egyre fiatalabbak a kórházba kerülő betegek. Figyelmeztetett: 10-15 százalékkal súlyosabb tüneteket okoz a brit mutáns, ami most Magyarországán pusztít.

Szlávik János közölte: rendkívül súlyos a helyzet, most nagyon komolyan kell venni a védelmi intézkedéseket, és a védőoltást – ami úgy tűnik, hogy hatékony a mutáns ellen is – minél több embernek be kell adni. Éppen ezért mindenkit arra biztatott, hogy regisztráljon a kormányzati honlapon, hogy megkaphassa az oltást. Bár már több mint egymillió embert beoltottak, de ahhoz, hogy a járvány „csituljon”, véleménye szerint legalább 2-2,5 millió embert kell beoltani.

Eddig sosem tapasztalt mértékű romlás jellemzi az elmúlt napok járványügyi adatait, kiemelten fontos ezért a higiénés szabályok betartása és a védőoltás felvétele – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.

Müller Cecília kifejtette, néhány nap alatt 5-10 ezer fővel nőtt az aktív betegek száma, az elmúlt 24 órában 6494 új fertőzöttet találtak. Mostanáig december 7-én voltak a legtöbben lélegeztetőgépen (674-en) és december 8-án a legtöbben kórházban (8045-en), de ezek az adatok most megdőltek: kórházi kezelés alatt 8270-en állnak, lélegeztetőgépen 833-an vannak.
Hozzátette, ez súlyos terhet ró az egészségügyi ellátórendszerre, naponta újabb kórtermeket kell megnyitni a koronavírusos betegek számára.
Az országos tisztifőorvos elmondta, romlanak a környezetegészségügyi adatok is, a vírus örökítőanyagának szennyvízben mért mennyisége gyakorlatilag valamennyi nagyváros esetében nőtt, emiatt a következő napokban még nem lesz javulás, „a fertőzöttek számának emelkedésével kell számolni”.
Emelkedést tapasztaltak Egerben, Kecskeméten, Győrben, Kaposváron, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Tatabányán, Veszprémben és a budapesti agglomerációban: Tökölön, Biatorbágyon, Budakeszin és Százhalombattán.

Elmondta: eddig 1 047 045 ember kapta meg az oltás első adagját, és 314 485-en már a második dózist is.
Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy az oltás „hamis biztonságérzetet ad”, még senki ne tekintse magát védettnek. Ahhoz, hogy a védettség kialakuljon, legalább két-három hétre szükség van, így az oltás felvétele után is szigorúan be kell tartani a higiénés szabályokat – mondta.
Müller Cecília kiemelte: az oltási stratégia változott, most már az a cél, hogy lehetőség szerint minél többen kapják meg az oltás első adagját, hiszen már az is nyújt egyfajta védettséget.
Kitért arra, hogy felszabadítottak 100 ezer adag Szputnyik V vakcinát, és 120 510 adag Pfizer-vakcina is érkezett; ezek kedden kerülnek az oltópontokra. Ezen a héten a háziorvosok már AstraZenecával is olthatnak, ehhez 105 600 adag áll rendelkezésre. Csütörtöktől vasárnapig azok is megkapják az AstraZeneca-vakcinát, akiknek ez a hétvégén lett volna esedékes. Aki ebbe a körbe tartozik, üzenetet kap, és a 429 kórházi oltópont valamelyikén várják majd – mondta.
Megkezdődik a védekezésben részt vevő rendvédelmi dolgozók és katonák beoltása is – közölte.
Az országos tisztifőorvos arra kérte az oltásra előjegyzetteket, hogy már kitöltve vigyék magukkal a vakcinainfo.gov.hu oldalról letölthető beleegyező nyilatkozatot.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?