INSIDER

Szlávik János szerint ekkor érhetjük el nyájimmunitást

Szlávik János úgy látja, hogy ha védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben beadni, akkor hamarosan elérhetjük a tömeges immunitást a vírussal szemben.
  • Szerző: Ripost

Szlávik János szerint, ha a védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben beadni, és az emberek minél nagyobb számban kérik is azt, akkor talán nyárra elérhető a tömeges immunitás – írja az MTI. Ehhez azonban az kell, hogy a magyar lakosság 60-80 százaléka oltott legyen. Mint mondta, a több mint 2,5 millió beoltott embernek már van hatása a járványra, ami nem jelenti azt, hogy az új fertőzöttségi esetszámok drámaian csökkennének, de valamelyest javulnak majd az adatok.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Szlávik János infektológus fõorvos
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatban elmondta, az Európai Gyógyszerügynökség valóban kapcsolatba hozta a vérrögképződést az oltással, de ezek ritka esetek voltak a beadott oltások számához viszonyítva. Hozzátette, hogy az oltást továbbra is javasolja, hiszen annak előnyei jócskán meghaladják hátrányait. Jövő héttől pedig elérhető lesz Magyarországon is a Janssen cég koronavírus-elleni egydózisú vakcinája, ezzel már hat védőoltással oltanak itthon.

Továbbra is folyamatos az idősek, a krónikus betegek, a kritikus infrastruktúrában és a köznevelésben dolgozók, valamint a pedagógusok oltása. A szakember felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus brit mutánsa egyre több fiatalt betegít meg, a tapasztalatok szerint 30-40 éves fiatalok kerülnek sokszor súlyos tünetekkel kórházba. Ez azt mutatja – tette hozzá -, hogy a fiataloknak is kérniük kell az oltást, hiszen ők is veszélyben vannak a fertőzéstől.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?