INSIDER

Szlávik: 25 százalékos átoltottság már meg tudja fékezni a járványt

A Dél-pesti Centrum Kórház infektológusa szerint a hétvégére már 1 millió ember megkapja az oltást hazánkban, így egyre közelebb a cél.
  • Szerző: Ripost

Szlávik János szombaton úgy nyilatkozott:

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ha megfelelő ütemben érkeznek Magyarországra az oltóanyagok, akkor néhány hónapon belül elérhető a 25 százalékos átoltottsági arány, ami a járványt már meg tudja fékezni.

Elindult a tömeges oltás

Veszprém, 2021. március 6.
Hóbor Ágnes orvos beadja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját egy idõs nõnek a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház oltópontján 2021. március 6-án.
MTI/Máthé Zoltán

Ezt tudják a vakcinák

Szlávik János az oltások közti különbségekről szólva kifejtette: nem mindegyiket lehet bizonyos életkor alatt vagy felett beadni, valamelyiket hosszabb vagy rövidebb idő után ismételni kell, azonban „mindegyiknek megfelelő a hatékonysága” – írja a koronavírus.gov oldal.

Mindegyik alkalmas arra, hogy a beadás után két-három héttel szinte száz százalékban megakadályozza a súlyos esetek kialakulását és azt, hogy a beteg kórházba kerüljön – mutatott rá.

A főorvos úgy folytatta: a második oltás után egy héttel alakul ki az oltásoknál meghatározott 80-90 százalékos védettség. Azt követően is elképzelhető, hogy valaki megfertőződik, de „óriási valószínűséggel” nem kerül kórházba – tette hozzá.

Eindult a tömeges oltás

Zalaegerszeg, 2021. március 6.
Anfer Kristóf ápoló beadja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját egy páciensnek a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban 2021. március 6-án.
MTI/Varga György

Egyre több a beteg

Szlávik János felhívta a figyelmet arra, hogy meredeken emelkedik az új fertőzöttek és a kórházba kerülők száma. A főorvos szerint ennek egyértelmű oka a brit variáns térnyerése, amely könnyebben terjed emberről emberre, a fiatalabbakat fertőzi meg, több embernél okoz lázat, izom- és ízületi fájdalmakat, illetve nagyon sokan köhögnek tőle.

Tájékoztatása szerint a brit variáns súlyosságát tekintve 10-15 százalékkal agresszívebb, mint a korábbi koronavírus-törzsek.

Az infektológus konkrétumok említése nélkül azt is elmondta, egy éve harcban állnak a koronavírussal az egészségügyi dolgozók, az orvosok és nővérek. Sajnos időnként hátba támadnak emiatt, de úgy érzem, mi mindannyian az emberekért, betegekért és életekért küzdünk, mert ez a hivatásunk - fogalmazott.

Ezen a hétvégén újabb százezer honfitársunk kaphatja meg az oltást, amivel vasárnap estére átlépjük az egymilliós határt – jelentette ki a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a közmédiának.

Kovács Zoltán közölte: az oltási tervnek megfelelően ezen a hétvégén is tervezetten és nagy számban oltják azokat, akik regisztráltak a vakcianinfo.gov.hu oldalon. Hozzátette: Magyarország az átoltottság tekintetében a második Európában, és a magyar ütemtervvel az ország az európai lista élére fog kerülni.
„Mindent megteszünk azért, hogy a regisztráltak a lehető leghamarabb oltáshoz jussanak” – fogalmazott Kovács Zoltán, majd mindenkit arra biztatott, hogy regisztráljon az oltásért.

A vírus elleni küzdelem leghatékonyabb eszköze az oltás, Magyarországon minden vakcina biztonságos és hatékony – emelte ki.
Az államtitkár kitért arra is, hogy a magyar oltási terv az Európai Unión keresztül beszerzett vakcinákon kívül kínai és orosz oltóanyagot is felhasznál. „Ennek köszönhetjük azt, hogy gyorsabban tudunk haladni, mint Európa többi része” – hangoztatta.
Kovács Zoltán szavai szerint az oltási terv végrehajtása a kulcsa annak, hogy a lehető leggyorsabban – lépésről lépésre – vissza tudjunk majd térni a normális életünkhöz.

Szemben a sajtóban megjelent állításokkal, az oltási program nem állt le, a hétvégén is folytatódik.

A háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon a következő napokban is zajlik a regisztrált idős emberek oltása a Sinopharm, a Moderna és a Pfizer vakcinával, egyedül az Astra Zeneca vakcinával való oltás került felfüggesztésre, erre a jövő hét második felében kerül sor. A többi három oltóanyaggal jelenleg és a hétvégén is zajlik a tömeges oltás. A következő napokban így közel 400 ezer ember lesz beoltva.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?