INSIDER

Szívszorító, méregdrága csodaszer mentheti meg a kis Olivér életét

Százmilliós injekció állította lábra a kétéves Olivért.
  • Szerző: Ripost

Hihetetlen szerencséje volt a kétéves Katona Olivérnek: nagyon gyorsan diagnosztizálták nála a súlyos izomsorvadással, végül korai halállal járó SMA-betegséget (spinális izomatrófia), és egy hónapra rá megkezdhetett egy méregdrága, de annál hatékonyabb terápiát.

Az ötödik kezelés után megtörtént az áttörés: Olivér, még ha segítséggel is, újra lábra tud állni.

"15 hónapos koráig Olivér úgy fejlődött, mint akármelyik kisbaba. Jártunk vele úszni és tornázni is. Egyéves korában felállt, majd oldalazva lépegetni kezdett. Arra számítottunk, hogy nemsokára kapaszkodás nélkül is nekiindul, ehelyett egyre kevesebbszer állt fel, végül már inkább ülve vagy fekve maradt. A tornán is feltűnt, hogy a lába helyett a karjával dolgozik, így elküldtek minket neurológiára. Májusban kórházba került, júniusban már a kezünkben is volt a diagnózis: SMA" – emlékezett vissza Olivér édesanyja, Imre Viktória.

A kisfiúnak hatalmas szerencséje volt, ugyanis már Magyarországról is elérhető egy amerikai fejlesztésű injekciókúra, amely segít a betegség szinten tartásában és az esetleges javulásban.

"Olivér azon kevés gyermekek között volt, akik az elsők között kaphatták meg az egyéves terápiát. Az első, hat alkalomból álló kezelés összesen 140 millió forintba kerül, amit a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő áll. Utána élete végéig évente 70 millió forintot kóstál. Mi nem tudtunk volna önerőből ennyit kifizetni, hatalmas segítség ez nekünk" - mondta az édesanya a Blikknek.

Olivér az első injekciót augusztusban kapta meg, az igazi áttörést azonban a februári, ötödik kezelés hozta.

"Amikor elkezdtük a kezeléseket, olyan volt, mint egy rongybaba. Csak fekve tudott tornázni, a lábában semmi erő nem maradt. Már január végén úgy láttam, hogy kezd erősödni, a hatodik alkalom pedig olyan volt, mint egy robbanás. Azóta lemászik az ágyról, segítséggel fel tud állni, járókerettel már sétált is kicsit" – fejtegette Viktória

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?