INSIDER

Szinte biztos, hogy bomba okozta az orosz gép katasztrófáját

Angol és amerikai hírszerzők egymástól függetlenül is arra jutottak: az Iszlám Állam emberei által a gépre csempészett robbanószerkezet okozta a tragédiát.

A brit külügyminiszter szerint "jelentős a valószínűsége" annak, hogy robbanószerkezet okozhatta az Egyiptomban lezuhant orosz utasszállító repülőgép hétvégi katasztrófáját.

A brit kormány szerda éjjel bejelentette, hogy teljesen leállítja a légi forgalmat Nagy-Britannia és az egyiptomi Sarm es-Sejk üdülőközpont repülőtere között. A szombaton lezuhant orosz repülőgép is erről repülőtérről szállt fel. A brit külügyminisztérium arra is felszólította a brit állampolgárokat, hogy ne látogassanak Sarm es-Sejkbe.

Philip Hammond külügyminiszter a BBC-nek adott szerda éjjeli nyilatkozatában kijelentette: a brit kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportja (COBRA) este áttekintette a rendelkezésére álló összes információt, és ennek alapján arra a következtetésre jutott, hogy az orosz Airbus katasztrófáját "jelentős eséllyel" robbanószerkezet okozta, amely a repülőgép fedélzetén lépett működésbe.
Nem sokkal korábban a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal szóvivője is azt mondta, hogy a brit kormány szerint az orosz repülőgép lezuhanásának lehetséges okai között "igencsak elképzelhető" egy robbanószerkezet detonációja.

Az amerikaiak szerint is bomba robbant

Közben már a CNN is arról számol be, hogy amerikai hírszerzők szerint is bomba robbanhatott a gépen. "Nagy a valószínűsége annak, hogy egy csomagban elrejtett szerkezet idézte elő a robbanást" - írják, és hozzáteszik: a merénylőknek feltételezhetően a repülőtéren is volt beépített emberük, aki segített a bombát a gépre juttatni.

A Sarm es-Sejk repülőtér régóta ismert a biztonsági szabályok hiányáról - állítják.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?