INSIDER

Szijjártó Péter: Magyarország és Ciprus egyetért a legfontosabb uniós kérdésekben

A két ország a migrációval, az unió Nyugat-Balkán irányú bővítésével, az európai energiaellátás kérdésével és a koronavírus elleni oltásokkal kapcsolatban is hasonlóan gondolkodik.
  • Szerző: Ripost

Magyarország és Ciprus azonos álláspontot képvisel a legfontosabb európai uniós kérdésekben – közölte a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, miután megbeszélést folytatott Nikosz Hrisztodulidesszel, a Ciprusi Köztársaság külügyminiszterével.

Szijjártó Péter azt mondta: a két ország a migrációval, az unió Nyugat-Balkán irányú bővítésével, az európai energiaellátás kérdésével és a koronavírus elleni oltásokkal kapcsolatban is hasonlóan gondolkodik.

Budapest, 2021. október 19.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Nikosz Hrisztodulidesz ciprusi külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. október 19-én.
MTI/Máthé Zoltán

Magyarország és Ciprus közvetlenül találkozik a migráció jelenségével: folyamatosan érkeznek a migránsok Ciprusra és Magyarország déli határán is egyre nő a nyomás – közölte.

Kiemelte: ha Brüsszel folytatja a migrációs politikáját, az EU külső határainál lévő országokban nehéz helyzet alakulhat ki. „Itt az idő, hogy az unió végre tiszta beszédet alkalmazzon és Brüsszel befejezze azt a kétszínű politikát, amelyet a migránsok egyértelmű meghívásként értelmeznek” – mondta, hangsúlyozva: világosan kell beszélni a határok megvédésének fontosságáról, amely nem emberijogi, hanem biztonsági kérdés.

A miniszter elképesztőnek tartja, hogy az emberi jogi szervezetek és NGO-k nyomás alá helyezik a líbiai kormányt, mert az lépéseket tesz a határok megvédéséért.

Budapest, 2021. október 19.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Nikosz Hrisztodulidesz ciprusi külügyminiszter együttmûködési megállapodást ír alá a megbeszélésüket követõen tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. október 19-én.
MTI/Máthé Zoltán

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy Ciprus és Magyarország is támogatja az Európai Unió nyugat-balkáni irányú bővítését. Ha nincs bővítés, felborulhat a stabilitás a térségben, amivel a migráció egyik fontos szárazföldi útvonala válna „szabad prédává” – hívta fel a figyelmet.

Beszámolt arról is, hogy Magyarország biztonságban van, mert hosszú távú gázvásárlási megállapodást kötött, de minél több gázforrásra számíthat az ország, annál nagyobb a biztonság, ezért az ország odafigyel a Földközi-tenger keleti medencéjében zajló gázkutatásra és megfigyelői pozíciót kért az Észak-Mediterrán Gázfórumban. Ennek köszönhetően ha a gázkitermelés megkezdődik a térségben, 2023-tól reálissá válik az új gázforrás bevonása a magyar energiamixbe – tette hozzá.

A miniszter kitért arra is, hogy Magyarország és Ciprus szerint a koronavírus elleni vakcina nem politikai és nem ideológiai kérdés, hanem az emberi élet megmentésére szolgáló eszköz, ezért a két ország nyáron együttműködési megállapodást kötött az oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről.

A két ország között a turisztikai forgalom folyamatossága továbbra is biztosított, nem léptetnek életbe korlátozásokat az állampolgárokkal szemben – fűzte hozzá.

Szijjártó Péter elmondta azt is: sok ciprusi hallgató tanul magyarországi egyetemeken és majdnem háromezer magyar él Cipruson.

Budapest, 2021. október 19.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Nikosz Hrisztodulidesz ciprusi külügyminiszter együttmûködési megállapodást ír alá a megbeszélésüket követõen tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. október 19-én.
MTI/Máthé Zoltán

Az eseményen Szijjártó Péter és Nikosz Hrisztodulidesz nyilatkozatot írt alá a két ország közötti diplomáciai konzultációról.

Nikosz Hrisztodulidesz kiemelte: a dokumentum aláírása megalapozza a két ország közötti együttműködés folytatását, és biztosítja, hogy Magyarország és Ciprus képviselői a jövőben is találkozzanak és megbeszélést folytassanak az országokat érintő problémákról.

Fontos a két ország közötti turizmus, az együttműködés a migrációs és a klímakérdésekben – tette hozzá, egyetértve Szijjártó Péterrel abban is, hogy szükség van az unió nyugat-balkáni bővítésére.

A ciprusi külügyminiszter azt mondta: vannak területek, amelyekben nem teljesen ért egyet a két ország, de a diplomáciai kapcsolatban felmerült kérdésekben minden tekintetben elvi egyetértés van.

A migráció kérdését senki nem használhatja jogtalanul, ezzel problémát okozva egy másik országnak – hangsúlyozta.

Nikosz Hrisztodulidesz beszélt arról is, hogy Törökország akadályokat gördít Ciprus elé a földközi-tengeri problémák megoldásában, megsértve a légteret és a tengeri határokat is. A ciprusi külügyminiszter arra kérte Magyarországot, hogy közös fellépéssel hassanak a harmadik országokra, hogy ne engedjék meg ezt Törökországnak.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Hagyományos kókuszkocka
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?