Létrehozva: 2021.04.09.

Szijjártó Péter: Magyarország segít Szlovákiának az orosz oltóanyag bevizsgálásában

A külgazdasági és külügyminiszter megbeszélést folytatott Igor Matovic szlovák miniszterelnök-helyettessel és pénzügyminiszterrel.

Magyarország segít Szlovákiának az általa megrendelt, koronavírus elleni orosz oltóanyag bevizsgálásában – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, miután megbeszélést folytatott Igor Matovic szlovák miniszterelnök-helyettessel és pénzügyminiszterrel.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hivatalában fogadja Igor Matovic szlovák miniszterelnök-helyettest, pénzügyminisztert
Fotó: MTI/Soós Lajos

Szijjártó Péter közölte, Szlovákia azt kérte Magyarországtól, hogy segítsen az Oroszországból érkező oltóanyag bevizsgálásában. Ennek Magyarország szívesen eleget tesz, hiszen rendelkezésre áll az ehhez szükséges tudás és a nemzetközileg akkreditált laboratóriumi kapacitás – mondta.

Hangsúlyozta: Magyarország nagyon szívesen segít Szlovákiának, hogy minél több szlovák ember életét és egészségét tudják megmenteni.

A német szövetségi tartomány 2,5 millió adagot kötött le az orosz fejlesztésű oltóanyagból.

Előzetes szerződést kötött Bajorország két és fél millió adag Szputnyik V vakcina megvásárlásáról

–idézte a euronews Markus Söder tartományi miniszterelnököt, aki elmondta azt is, hogy a lekötött oltóanyagot a német tartomány rendelkezésére bocsátják, amint a vakcina megkapja az európai forgalmazási engedélyt. A Szputnyik V eddig nem kapott zöld utat az Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA); a vakcina bevizsgálása március elején kezdődött, és a várakozások szerint május közepére be is fejeződhet. A gyártó csak ezután kérhet forgalmazási engedélyt az EMA-tól. Ahogy azt megírtuk, Angela Merkel német kancellár — és Emmanuel Macron francia államfő is — már korábban egyeztetett Vlagyimir Putyinnal az orosz fejlesztésű oltóanyag európai alkalmazásáról. A DPA német hírügynökség pedig arról is beszámolt, hogy az oltóanyag oroszországi gyártója, az R-Pharm 2021 nyarától már egy bajororoszági üzemben is elindítaná az orosz vakcina gyártását. Annak érdekében, hogy az illertisseni üzemben a tervek szerint be is indulhasson az oltóanyag előállítása, szükség van az EMA forgalmazási engedélyére is. Ha ez megvan, a bajorországi egységben készült vakcinákat az unió bármelyik országába kiszállíthatnák. Németország tárgyalást kezd Oroszországgal az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett Szputnyik V orosz vakcina beszerzéséről kétoldalú alapon, az Európai Uniótól függetlenül – jelentette be a német szövetségi egészségügyi miniszter csütörtökön. Jens Spahn a Westdeutscher Rundfunk (WDR) regionális közszolgálati médiatársaság rádiós hírműsorában elmondta, hogy miután az európai uniós tervekben nem szerepel az orosz oltóanyag beszerzéséről szóló szerződések kidolgozása, hozzászólásában közölte, hogy
a bizottság elzárkózása miatt Németország kétoldalú tárgyalást kezd Oroszországgal.
A vásárlás első számú feltétele, hogy az orosz készítmény rendelkezzék EU-s forgalmazási engedéllyel, ezért a fejlesztése révén keletkezett adatokat mind meg kell osztani az EU-val.
Továbbá az orosz szállítmányoknak legkésőbb öt hónap múlva meg kell érkezniük, mert addigra már a Szputnyik V nélkül is több mint elég oltóanyagunk lesz.
Ezért az orosz félnek kötelező érvényű vállalásokat kell tennie arról, hogy a forgalmazási engedély megszerzése után konkrétan mikor, és mekkora mennyiséget szállít a készítményből – mondta a miniszter. A német kormány régóta azt képviseli, hogy nemzeti szinten kell megoldani a Szputnyik V beszerzését, ha az EU nem lép, és Jens Spahn már március közepén bejelentette, hogy
hamarosan szállítási szerződéseket is köthetnek.
Berlin támogatása abban is megnyilvánul, hogy a közösségi gyógyszerhatóság szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA) indított engedélyeztetési eljárásban az oltóanyagokért felelős német szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (PEI) vállalta el az úgynevezett raportőri szerepet. Ez azt jelenti, hogy német vezetéssel elemzik és értékelik a fejlesztők által benyújtott adatokat.A szövetségi kormány mellett több tartomány is támogatja a Szputnyik V beállítását az oltási kampányba az EU-s forgalmazási engedély megszerzése után.
Szerdán Markus Söder bajor miniszterelnök bejelentette, hogy kormányának egészségügyi minisztere előszerződést kötött 2,5 millió adag Szputnyik V megvásárlásáról.
A szerződő partner egy vállalkozás a bajorországi Illertissen településről – ismertette Markus Söder, utalva az R-Pharm nevű orosz gyógyszeripari társaság németországi leányvállalatára, amely a tervei szerint egy 30 millió eurós beruházással elindítja a Szputnyik V importját és vállalja a gyártási tételek úgynevezett végfelszabadítását, azaz a forgalomba hozatalt megelőző hivatalos ellenőrzést. Németországban egyelőre a Pfizer/BioNTech-, az AstraZeneca- és a Moderna-féle vakcinával igyekeznek elérni a SARS-CoV-2 által okozott betegséggel (Covid-19) szembeni közösségi immunitást. A szövetségi kormány legutóbbi adatai szerint keddig a lakosság 5,6 százaléka – 4 633 839 ember – kapta meg mindkét adagot valamelyikből. Legalább egy adagot 10 793 677 ember kapott, ami a lakosság 13 százaléka.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezeket a gumikat messziről kerülje el, ha nyári szett vásárlását tervezi!

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

magyarnemzet.hu

Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

magyarnemzet.hu

Főügyész Magyar Péter felvételéről: így nem törölhető a tartalom

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

mindmegette.hu

Ti melyik oldalatokon aludtok? Komoly veszélyeket rejt a legnépszerűbb póz

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban

INSIDER

Démon akarta felfalni Tímea lányát: retteg az éjszakáktól a veszprémi család

INSIDER

Dráma Szombathelyen: nyílt utcán élesztették újra a nyugdíjast