INSIDER

Most érkezett: újabb eszközöket gyárthatnak Magyarországon a Covid-elleni harchoz

A magyar külgazdasági és külügyminiszter, Szijjártó Péter fontos bejelentést tett, újabb eszközök készölhetnek hazánkban a Covid-elleni harchoz.
  • Szerző: Ripost

Szijjártó Péter a közösségi oldalán jelentette be, hogy hamarosan koronavírus-tesztek gyártása is megkezdődhet Magyarországon, hiszen a megjelent mutációk, és az immunitás eléréséig biztosan szükség lesz a jó minőségű tesztekre.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Szijjártó Péter fontos bejelentést tett (Fotó: Facebook)

„Tavaly egy high-tech izraeli vállalat úgy döntött, hogy Magyarországon hoz létre egy olyan gyárat, ahol csúcstechnológiás lélegeztetőgépeket állítanak elő. Úgy döntöttünk, most kiszélesítjük az együttműködésünket, hogy a lélegeztetőgépeket követően, tesztek gyártására is sor kerülhessen Magyarországon, ugyanis az elkövetkezendő időszakban a különböző mutációk megjelenése, és az immunitás nem világos időtartama miatt biztosan szükség lesz nagy mennyiségben jó minőségű tesztekre” – fogalmazott a Facebook-oldalán közzétett videóban Szijjártó Péter.

Magyarország teherszállító repülőgépe hozta Budapestre az újabb 450 ezer adagot tartalmazó Sinopharm-vakcinaszállítmányt csütörtökön – közölte ugyancsak a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter azt írta: a tavaly tavaszi légihíd tapasztalatai alapján a kormány úgy döntött, hogy teherszállító repülőgépet vásárol, így az ország már nincs kiszolgáltatva a piaci körülményeknek.
„Mára Magyarország abba a helyzetbe került, hogy az állam rendelkezik azokkal a képességekkel, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a bajban, vészhelyzetben be tudjuk szerezni, ide tudjuk szállítani vagy elő tudjuk állítani a védekezéshez szükséges eszközöket” – hangsúlyozta.
A miniszter közlése szerint tavaly tavasszal világossá vált, hogy azok az országok tudják gyorsan és hatékonyan megvédeni magukat és a polgáraikat, amelyek ezekkel a stratégiai képességekkel rendelkeznek.
„A repülőgépnek sűrű hetei lesznek a következő időszakban is” – írta Szijjártó Péter.

Ha a csütörtökön érkezett 450 ezer adag vakcinát a következő napokban sikerül beadni az embereknek, akkor Magyarország az átoltottságot tekintve továbbra is éllovas marad Európában – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán csütörtökön közzétett videóban.

A kormányfő a vakcinákat szállító repülőgépnél úgy fogalmazott: „Végre ez a pillanat is elérkezett: megjött Magyarországra újabb 450 ezer adag vakcina, ezzel 450 ezer embert tudunk beoltani, és tudjuk őket megmenteni a betegségtől vagy az azzal együtt járó elhalálozástól”.
Arra kért mindenkit, hogy miután a harmadik hullám nagy erővel támad, regisztráljon és oltassa be magát.
„Ez a vakcina jó, engem is ezzel oltottak be, és ha most sikerül a következő napokban ezeket beadnunk, akkor Magyarország továbbra is éllovas marad Európában az átoltottság tekintetében” – hangsúlyozta Orbán Viktor, akit február 28-án oltottak be a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájával.
Hozzátette ugyanakkor: nem más európai országokkal „futunk versenyt”, hanem a vírussal, mert nem más európai országokat „akarunk legyőzni”, hanem a vírust, hogy „minél több magyar ember életét megmenthessük”.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter előzőleg szintén a közösségi oldalán jelentette be, hogy Magyarország teherszállító repülőgépe hozta Budapestre az újabb, 450 ezer adagot tartalmazó Sinopharm-vakcinaszállítmányt csütörtökön.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?