INSIDER

Szijjártó: Magyarország októbertől 4,2 milliárd köbméter orosz gázt vásárol egy évre

A szállítás már meg is kezdődött.
  • Szerző: Ripost

Megszületett a kereskedelmi megállapodás arról, hogy az idén október és jövő október között összesen 4,2 milliárd köbméter gázt vásárol Magyarország a Gazpromtól – mondta a Moszkvában tárgyaló Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI

„Megkezdjük a kereskedelmi tárgyalásokat a jövő év őszétől kezdődő időszakról. A mi célkitűzésünk az, hogy egy háromszor ötéves hosszútávú megállapodást tudjunk kötni, amelyből minden ötödik év végén ki lehet szállni. Ez biztosítja a hosszú távú ellátásunkat és biztosítja azt is, hogy ha közben adódnak jobb lehetőségek, vagy változik a nemzetközi energiapiac, akkor újra lehessen tárgyalni a megállapodást, vagy ki lehessen abból szállni„ – fogalmazott Szijjártó, aki elmondta, hogy nyáron Magyarország 2 milliárd köbméternyi betárolható gázt vásárol, amelynek szállítása már meg is kezdődött.

Szijjártó Péter ezután közösségi oldalán jelentette be a nagy hírt, amit szintén elintéztek: hosszú, majdnem két hónapos tárgyalássorozatot követően az Európai Bizottság végül jóváhagyta azt a kérést, hogy 800 ezer euró felett is adhassanak támogatást magyarországi vállalatoknak a versenyképességük növelése érdekében.

A külgazdasági és külügyminiszter bejegyzése szerint a támogatás odaítélésének szempontjai között hangsúlyosan fog szerepelni a munkahelyek megvédése és a vállalt beruházások nagyságrendje is. Mindez azt jelenti, hogy az eddig is rendkívül sikeres beruházási támogatások után a magyar vállalatok hamarosan újabb jelentős forráshoz juthatnak a munkahelyek megvédése érdekében.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?