INSIDER

Szijjártó Péter: Az elveszített munkahelyek pótlása kulcskérdés

Az elveszített munkahelyek pótlása kulcskérdés a világjárvány gazdasági hatásainak kezelésében – fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter a Knapp Hungary Kft. közel hatmilliárd forintos, 1,4 milliárd forint kormányzati támogatással megvalósuló beruházását bejelentő sajtótájékoztatón kedden a Veszprém megyei Nemesvámoson.
  • Szerző: RIPOST

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország jól teljesített, az elveszített munkahelyeket sikerült pótolni, és ma már 43 ezerrel dolgoznak többen mint egy évvel ezelőtt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Facebook

A tárcavezető felidézte: tavaly az MTD Hungária Kft. bezárása miatt 456 ember vesztette el a munkahelyét és 90 ezer négyzetméteres terület maradt „gazda nélkül” Nemesvámoson – írta meg az MTI.

A Knapp beruházásáért húsz ország közti versenyt nyert meg Magyarország és Nemesvámos, az osztrák cég 500 munkahelyet teremt.

A gazdaság újraindításában nélkülözhetetlen szerepe van a vidéki vállalatoknak, amelyek nemzetközi szinten is versenyképes termékeket állítanak elő – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter kedden Veszprémben, a Nass Magnet Hungária Kft. támogatási okiratának átadóján.

Szijjártó Péter azt mondta: az elmúlt 11 év erőfeszítéseinek köszönhetően a vidéki gazdaságra lehet számítani, a vidéki gazdaság erős lábakon áll és ki tudja venni a részét a magyar gazdaság gyors újraindításából.
Hozzátette: most az a feladat, hogy gyorsan, Európában lehetőleg a leggyorsabban indítsák újra a magyar gazdaságot, elősegítve ezzel az 5,5 százalékos gazdasági növekedés elérését.
A miniszter hangsúlyozta: nemzetközi versenyben kell helytállni, melynek azok az országok lesznek a nyertesei, akik magukhoz tudják vonzani az új beruházásokat és munkahelyeket tudnak létrehozni.
Szijjártó Péter úgy fogalmazott: a vidéki vállalatok közül sokan voltak bátrak ahhoz, hogy a világjárvány idején nem leépítettek, hanem fejlesztésbe fogtak. Így tett a veszprémi Nass Magnet Hungária Kft. is, amely 367 munkahelyet stabilizált azzal, hogy 450 millió forintos beruházásba kezdett. Ehhez a kormány 225 millió forintos támogatást biztosított – tette hozzá a tárcavezető.
Közölte: Veszprém megyében összesen 48 olyan beruházás zajlik, melyet a világjárvány alatt határoztak el a vállalattulajdonosok. Az 50 milliárd forint összértékű beruházásokkal, melyekhez a kormány 18 milliárd forint támogatást biztosított, tizenkétezer munkahelyet védtek meg – mondta Szijjártó Péter.
A miniszter kitért arra is, hogy a járműipar az év első öt hónapjában 35 százalékos termelési értéknövekedést produkált.
Ovádi Péter (Fidesz) a térség országgyűlési képviselője köszönetet mondott Nass Magnet Hungária Kft.-nek, és a térség más vállalatainak, akik a leépítés helyett a fejlesztés útját választották. Ebben az időszakban kell helyben megerősödni – emelte ki a politikus.
Georg Kreiner, a Nass Magnet Hungária Kft. felügyelő bizottságának elnöke az innováció fontosságára hívta fel a figyelmet, mely termékpalettájukat jellemzi.
Az elektromágneses termékek gyártásával, fejlesztésével foglalkozó cég új projektjével az ipari alkalmazásokhoz használt új generációs csatlakozók terméksorozatának megújítását célozza meg.
A Nass Magnet Hungária Kft elektronikusan leadott beszámolója szerint 2020-ban csaknem 22 millió eurós árbevételt ért el, amely mintegy kétmillió euróval elmarad az egy évvel korábbi 24,166 millió eurótól. Adózás előtti eredménye 331 ezer euró felett alakult, az időszakban 301 dolgozót foglalkoztatott.

A magyar gazdaság teljesítményét, sikerességét az elmúlt években alapvetően befolyásolta, hogy nagyon sok, színvonalas munkahelyet biztosító nemzetközi nagyvállalati beruházás érkezett Magyarországra – írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán vasárnap, egyúttal bejelentve: a kormány külpiaci növekedési támogatási programot indít.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a folyamatosan megdőlő beruházási rekordokkal párhuzamosan létrejöttek és megerősödtek azok a nagy magyar vállalatok is, amelyek a külpiacokon is sikeresek tudnak lenni. Esetükben már sokszor előfordul, hogy csak akkor tudják nemzetközi piaci részesedéseiket növelni, ha külföldön is megteremtik a jelenlétüket, például gyárat építenek. Külföldi terjeszkedésük azután lehetővé teszi, hogy a külpiacokon megszerzett profitjukat hazautalják, és ezzel a magyar gazdaságot erősítsék – tette hozzá.
Tájékoztatása szerint a gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzs javaslatára a kormány ezért úgy döntött, hogy külpiaci növekedési támogatási programot indít, ebben olyan magyar vállalatok kaphatnak támogatást, amelyek külföldön terjeszkednek: céget hoznak létre, gyárat építenek. Erre a célra idén 10 milliárd forint áll rendelkezésre.
A támogatás a beruházási összegnek maximum a felét érheti el, de nem lehet több 4 milliárd forintnál, és az a cég kaphatja meg, amely vállalja, hogy magyarországi árbevétele a külföldi terjeszkedésből adódóan legalább annyival növekszik, mint amennyi támogatást kap a programból – ismertette a tárcavezető.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?