Létrehozva: 2020.12.23.

Szigorú szabályok szerint karácsonyoznak a szomszédos országokban

Nemcsak mi, a szomszédos országokban élők sem lélegezhetnek még fel, hiába van holnap már szenteste. Ausztriában december 26-tól újra teljes zárlat lesz, míg például Horvátországban mától lakhelyelhagyási tilalom lépett életbe.

A koronavírus-járvány hazánkban már „platózik”, legalábbis erről beszélt néhány napja Müller Cecília országos tiszti főorvos. Hátradőlni azonban még nem lehet, hiszen a végső megoldást majd csak a vakcina jelenti. A magyar kormány hétfőn bejelentette:

„Szentestére felfüggesztik a kijárási tilalmat. A családi összejövetelek tízfős korlátjába nem számítanak bele a gyermekek.”

Nézzük, a környező országokban most milyen szigorítások vannak érvényben.

Ausztriában december 26-tól újra teljes zárlat lesz

December 26-tól újra teljes zárlatot rendelnek el nyugati szomszédunknál, az erre vonatkozó kormányrendeletet kedden a parlament is jóváhagyta. A korlátozás január 18-ig tarthat.

Karácsony második napján újra életbe lép a 24 órás kijárási korlátozás. Az alapvető szükségleti cikkeket árusító boltokon és gyógyszertárakon kívül bezárnak az egyéb kereskedelmi egységek, és a közeli kontaktust igénylő szolgáltatók, köztük a fodrászok, a kozmetikusok, a manikűr- és masszázsszalonok.

A már kinyitott múzeumokat, könyvtárakat, galériákat újra bezárják, és a hotelek, éttermek, bárok, lokálok továbbra sem fogadhatnak vendégeket, az éttermek csak elvitelre adhatnak ki ételt.

 

Bécs, 2020. november 16.

MTI/AP/Ronald Zak
Fotó: Ronald Zak / MTI/AP

A rendelkezések elsődlegesen január 4-éig lesznek érvényben, mert az osztrák koronavírus-törvény meghatározza, hogy kijárási korlátozást csak maximum tíz napra lehet elrendelni. Ezért január 4-én rendkívüli ülést tart majd a parlament, hogy a kormány terveiben szereplő hosszabbításról ismét döntsön.

Szlovákiában csak két család találkozhat az ünnepen

A kialakult járványhelyzet súlyosságára tekintettel a szlovák kormány döntése alapján kijárási tilalom lépett életbe december 19-től december 29-ig (várhatóan meghosszabbítják 2021. január 10-ig), amely naponta reggel 5 órától a következő nap hajnali 1 óráig van érvényben. A tilalom időtartama alatt a lakást egyebek mellett munkába járás, alapvető vásárlás, postai ügyek intézése, családtagról való gondoskodás, patikalátogatás és orvosi ellátás miatt lehet elhagyni.

Az üres utcák Szlovákiában a kijárási korlátozás alatt. EPA/JAKUB GAVLAK

Karácsonyi látogatás egy másik családnál csak akkor lehetséges, ha a családnál egy további harmadik család/személy a kijárási tilalom elrendelését követően nem tett látogatást.

Romániában nyitva lehetnek szórakozóhelyek

Romániában jelenleg a lakáson kívül mindenhol kötelező a maszk viselése, kijárási korlátozás van érvényben éjjel 23 óra és reggel 5 óra között. Az üzletek reggel 5 óra és este 21 óra között lehetnek nyitva, magánrendezvényeket tartani tilos.

Kolozsvár, 2020. november 22.
Rendőri ellenőrzőpont Kolozsvár központjában 2020. november 21-én éjjel. Romániában 23 és 5 óra között csak munkavégzés, halaszthatatlan, távkonzultációval meg nem oldható orvosi ellátás, gyógyszerbeszerzés, gyerek vagy idős, beteg személy gondozása és a családban történt haláleset miatt hagyhatják el lakóhelyüket az állampolgárok saját felelősségre kitöltött nyilatkozattal.
MTI/Kiss Gábor

Tilos 6 főnél többnek csoportosulni, kivéve a kültéri tevékenységet: itt lehetnek 10-en. Az uszodák és edzőtermek, szórakozóhelyek nyitva lehetnek, de korlátozva. A vallási rendezvényeken csak az adott településen lakók vehetnek részt.

Ukrajnában 4 embernél több nem ülhet egy asztalnál

December 19-én újabb karantén korlátozásokat vezettek be az országban. Az új rendelkezés értelmében például tilos bankettek, ünnepségek megtartása az éttermekben. Ugyancsak tilos múzeumok, kiállítások és galériák korlátlan látogatása (10 négyzetméterenként legfeljebb 1 fő tartózkodhat az épületben). Szilveszter éjjelén az éttermek és a kávézók közép-európai idő szerint éjfélig nyitva tarthatnak.

Az éttermekben 4 főnél több nem ülhet egy asztalnál, ha az asztalok között kevesebb, mint 2 méter a távolság.

Szlovéniában is enyhítenek az ünnepekre

A szlovén kormány 2020. október 19. 00:00 órától kezdődően járványügyi vészhelyzetet hirdetett ki 30 napra, melyet decemberben újra meghosszabbított, 2021. január 17-ig.

Továbbra is tilos a körzetek közötti közlekedés, kivéve december 24-én 12.00 órától december 25. 20.00 óráig, valamint kedvező járványügyi helyzet esetén december 31-e 12.00 órától január 1. 20.00 óráig.

LJUBLJANA, SLOVENIA Ales Beno / Anadolu Agency

Október 20-tól minden nap 21:00 és 06:00 óra között kijárási korlátozást hirdettek ki az ország egész területén. Kivételt képez az egészséget, életet és vagyont fenyegető közvetlen veszély megszüntetése, a munkába járás, valamint a sürgősségi szolgáltatások elérése és biztosítása.

Horvátországban mától lakhelyelhagyási tilalom van

A horvát válságstáb december 21-től meghosszabbította a jelenleg is érvényben lévő szigorításokat, december 23-tól január 8-ig pedig lakhely-elhagyási tilalmat rendel el az országban – közölte Davor Bozinovic belügyminiszter.

Horvátországban is kiürültek az utcák Denis LOVROVIC / AFP)

Az országban bezártak a kávézók, az éttermek, az edzőtermek és a sportközpontok, betiltották a karácsonyi vásárokat, korlátozták az üzletek és a szállodák tevékenységét, valamint a rendezvényeken részt vevők maximális létszámát. Ezek a rendelkezések 21-én jártak volna le, így két héttel meghosszabbították őket azzal a kiigazítással, hogy a magánrendezvényeken továbbra is legfeljebb tíz fő vehet részt, de csak két különböző háztartásból.

Szerbia kitolta a nyitvatartási időt

Az országban hétfőn döntöttek arról, hogy 20 óráig kitolják a vendéglátóhelyek, bevásárlóközpontok, üzletek, valamint a szolgáltatási tevékenységet nyújtó objektumok munkaidejét. A kávézók és az éttermek tehát három órával tovább dolgozhatnak, de zene nélkül, mivel a válságstáb állítása szerint a vírus terjedése sokkal valószínűbb, ha az emberek hangosan beszélnek.

Szintén üresek az utcák: Belgrád, Szerbia Milos Miskov / Anadolu Agency

A gyülekezést 5 főben maximalizálták. Az éttermek, vendéglátóhelyek, éjjeli klubok, gyermek- játszóházak, edzőtermek, fitneszközpontok, úszómedencék, fürdők, így hétköznaponként reggel öt órától este nyolcig lehetnek nyitva. A gyógyszertárak, benzinkutak 0-24-ig nyitva lehetnek, szabadtéri piacok reggel 6-tól 15 óráig.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, ekkor lép be Franciaország a háborúba

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

hirtv.hu

Varga Judit megtöri a csendet - ma este a Frizbiben + videó

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

travelo.hu

Videó: Ez a somogyi település a húsvéti dekorációk mogulja

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Komoly döntést hozott Schumacher családja, itt vannak a részletek

ripost.hu

Áprilisi pénzeső! Erre a 3 csillagjegyre rámosolyog a szerencse

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban

INSIDER

Démon akarta felfalni Tímea lányát: retteg az éjszakáktól a veszprémi család

INSIDER

Dráma Szombathelyen: nyílt utcán élesztették újra a nyugdíjast