INSIDER

Szigorítás: a héten vasárnap is nyitva lesz a szolgáltatók többsége

Extra nyitvatartással készülnek a szolgáltatók, a máskor egyébként zárva tartó üzletek kivételesen vasárnap is nyitva lesznek, hogy el tudják látni az igényeket.
  • Szerző: Ripost

Égnek a telefonok a szépségszalonokban, hiszen mint ma azt Gulyás Gergely közölte a Kormányinfón: március 8-tól március 22-ig két hétre szünetelnek a szolgáltatók. A megtudta, hogy ezen a héten a máskor zárva tartó üzletek egy része vasárnap is nyitva lesz, így próbálnak a kéréseknek eleget tenni.

vaárnap is nyitva

Extra nyitvatartással készülnek a szolgáltatók! Fotó: Pixabay

„Szombatra vagy vasárnapra tudok időpontot adni, most a helyzet miatt vasárnap is nyitva leszünk” – mondták egy budapesti fodrászatban, ahol viszont legkorábban szombat késő délutánra tudtak időpontot adni.

A pedikűrösök, manikűrösök, fodrászok és kozmetikusok valószínűleg nehéz napok elé néznek, hiszen két hetet próbálnak besűríteni két napba.

Egy évvel ezelőtt a vírushelyzet miatt a legtöbb szépségszalon saját maga döntött úgy, hogy szünetelteti szolgáltatását.

Az üzletek és a szolgáltatások március 8-tól március 22-ig tartó zárását, továbbá az óvodák és az általános iskolák április 7-ig tartó bezárását jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón. A harmadik hullám nagyon erős. Gulyás Gergely értékelése szerint „ha most nem zárnánk, akkor nemcsak a megbetegedések és a halálozások száma nőne meg radikálisan, de a nyitás is, az újraindítás is későbbre tolódna.

Jól halad az oltás, de még így is súlyos a járványhelyzet; Itt a vírus harmadik hulláma

Gulyás Gergely közölte, a harmadik hullám nagyon erős, erősebb, mint a második, ami sokkal erősebb volt, mint az első. A harmadik hullámban az az új, hogy rendelkezésre áll a vakcina és jól halad az oltás – mondta, úgy folytatva: biztosan állíthatják, hogy Magyarország jelenleg a harmadik Európában, de jövő héten már a legátoltottabb ország lesz az EU-ban.
A miniszter szerint ez a tempó sem elég gyors ahhoz, hogy a vírus, különösen a vírusmutánsok terjedését megakadályozza. Elmondta, a brüsszeli vakcinabeszerzés lassan halad és a keleti vakcinákkal együtt sem tudják még ”a társadalmi védettséget„ a következő egy-két hétben kialakítani.
Csak a kontaktusszámok radikális csökkentése vezethet eredményre – hangsúlyozta, jelezve: a szakértők az operatív törzzsel teljes összhangban javasolták a szigorú korlátozások bevezetését.

A járványügyi szakemberek javaslatára döntött a kormány az újabb korlátozásokról

A kormánydöntés okairól közölte, meghallgatták a matematikusokat, az orvosokat, a szakértőket, a virológusokat. ”A számok világosak„ – fogalmazott, majd felhívta a figyelmet az elmúlt három nap romló járványadataira, különösen az elhunytak, az új fertőzöttek és a lélegeztetőgépen lévő betegek számára.
Hozzátette: a terjedés sebessége nő, a reprodukciós ráta pedig az egyik legmagasabb Európában.

Ha most nem zárnának, csak később lehetne újraindítani az országot

Gulyás Gergely értékelése szerint ”ha most nem zárnánk, akkor nemcsak a megbetegedések és a halálozások száma nőne meg radikálisan, de a nyitás is, az újraindítás is későbbre tolódna„. Nemcsak azért kell zárni, hogy megvédjék az emberek életét, egészségét, hanem hogy mielőbb nyithassunk, mielőbb visszatérhessünk a normális élethez – fogalmazott.

Az üzleteket március 8-tól március 22-ig bezárják

A koronavírus-járvány terjedésének csökkentése érdekében meghozott szigorításokról elmondta, az üzletek március 8-tól március 22-ig lesznek zárva, kivéve az élelmiszerboltok, a patikák, a drogériák és a benzinkutak. A részletszabályokat az operatív törzs dolgozza ki, a kormány hirdeti ki, napokon belül nyilvánosságra hozza.

Minden szolgáltatás szünetel

Március 8-tól március 22-ig minden szolgáltatás szünetel a magánegészségügy kivételével – tette hozzá, megjegyezve: a részletszabályokról az operatív törzs pénteken dönt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?