INSIDER

Szexéhes óriáslepkék lepték el Pécs belvárosát

Hatalmas lepkék jelentek meg Pécsett, kissé megijesztve a helyieket, hiszen akkorák, mint egy tenyér. Környei Gábor le is fényképezte az utcán a ciromsárga színû, denevér nagyságú példányt, és a képet megosztotta a Ripost-tal.
címkék:
  • Szerző: Ripost

"Nagyon meglepődtem, amikor megpillantottam a földön a tenyérnyi színes lepkét"

– mesélte a pécsi Környei Gábor a %%-nak.

"Széttárt szárnyain gyönyörű csíkok és foltok vannak.

Először azt hittem, papírból van, gondoltam, megnézem közelebbről, de ahogy érte nyúltam, arrébb repült…

Majdnem hanyatt dobtam magam a meglepetéstől!

A pecsma.hu portál szakértőt is megkérdezett, mi ez a lepkefaj, aminek az egyedei elárasztották a várost. Fazekas Imre biológus mindenkit megnyugtatott: a méretes lepkék nem tesznek kárt semmiben. Tölgy-pávaszemnek vagy tölgy-selyemlepkének hívják ezt a fajt, kifejlett egyede nem táplálkozik. Július végétől augusztus közepéig repül, a hím nagy, tollas csápjaival éjszakánként nőstény után kutat, és több kilométerről megérzi az általa kibocsátott hívogató illatanyagot, a feronomokat.

- A fénytől bekábulnak, így sokszor még reggel is ott ülnek csoportosan a fényforrás környékén a falon, a fatörzseken vagy lámpaoszlopokon

– mondta el a szakértő.

"Hívtak már olyan ipartelepre is, ahol éjszaka teljes kivilágítás van, mert nem tudták mire vélni a hatalmas lepkék tömeges megjelenését: üldögélt a falon vagy húsz!"

Az eredetileg japán faj egyébként úgy került hazánkba, hogy Ausztriában selyemtermeléssel kísérleteztek, és néhány példány elszabadult, majd elkezdte benépesíteni Európát. Magyarországon főleg a nyugati, déli országrészben fordulnak elő, de észlelték már a Dunától keletre is. Mivel nem kártékony, csak akkor kerül a figyelem középpontjába, amikor nagy mennyiségben fordul elő, mint idén Pécsett.

címkék:
És ezeket olvastad már?