INSIDER

Szex és ismerkedés a járvány alatt: mit szabad és mit kerüljünk? Hevesi Kriszta tabuk nélkül beszélt ezekről

A pandémia és a bezártság kihívás elé állítja a párokat, egyrészt sokkal több időt töltenek együtt és ez vitát generálhat, másrészt kevés szabadidős programlehetőségük van, ha kicsit „kikapcsolódnának” együtt.
  • Szerző: Ripost

„Most a párok a szexhez nagyjából úgy viszonyulnak, ahogy az a celebeknél látható: válnak vagy babát várnak. Sajnos sok szempontból a szélsőségek nyomása alatt: a pároknak az összezártság miatt „kötelező”, az egyedülállóknak a járvány miatt „tilos” a szex„ – mondta dr. Hevesi Kriszta.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„A legnagyobb nehézséget az jelenti, hogy eltűntek az olyan „szerelem újratöltve” lehetőségek, mint amit például egy wellness hétvége, a nyaralás, vagy egy közös éttermi vacsora, színház, illetve mozi kínált. Nehéz úgy friss szemmel nézni a másikra, amikor az egyetlen közös játszóteret csak a lakás jelenti. Most kellene kreatívnak, érdekesnek lenni, izgalmas programokat kitalálni és csinosnak maradni, vitathatatlanul nem egyszerű a kihívás” – mondta a szakértő.

Hevesi Kriszta

Fotó: Csányi István

Ha vége a járványnak, vége a hűségnek?

Bár tény, hogy a jelenlegi helyzetben kevesebb lehetősége van az embereknek megcsalni párjukat, de dr. Hevesi Kriszta szerint, ha a járvány véget ér, magas lesz a kockázata annak, hogy a hirtelen jött szabadsággal az impulzusok keresésével és a szürke hétköznapokból való kilépéssel megtörténjen az „elhajlás”. „A lehetőség most jóval kevesebb, de félő, hogy amikor a szellem ismét kiszabadul a palackból, annál nagyobb lesz a robbanás. Tartok tőle, hogy annyira megrészegít minket a szabadság szele, hogy értékes kapcsolatok is széthullanak. Az otthoni monotonitásba beleszürkült szemnek minden újdonság színpompásnak tűnik, így sokkal éhesebbek vagyunk az új impulzusokra, sérülékenyebbek a szerelem illúziójára” – mondta a Metropolnak a szexuálpszichológus.

Kriszta hozzátette azonban azt is, mindezt hogyan előzhetik meg a partnerek:

„Fontos, hogy majd az első szabad lépéseket lehetőség szerint a párunkkal közös élménygyűjtésnek szenteljük egy nyaralás vagy más kellemes program formájában„ – így elkerülhető a negatív forgatókönyv a pszichológus szerint.

Ismerkedés a járványhelyzet alatt

„Az első hullám idején több szerelem szövődött az online térben. Akkor úgymond jót tett nekünk ez a fajta lelassulás a rapid randik sodrásából: az elnyújtott ismerkedéseknek, chates beszélgetéseknek köszönhetően jobban észrevettük a szexpartner mögött az embert. A második hullám azonban már túl sokáig tartott, s így pozitív hozama sem lett. A közös terek hiánya miatt találkozni nagyrészt az utcán lehetett, ami a hideg miatt bebugyolált testek és a maszk mögé bújtatott arcok ismerkedését jelentette. A merészebbek persze felhívták magukhoz ismeretlen ismerősüket. A „nálad vagy nálam” kérdés így viszont már sokkal nagyobb kockázatot rejtett – a többség nem is merte bevállalni” – árulta el Hevesi Kriszta.

Tippek, hogy több esély legyen a szerelem megtalálásában

  • A pszichológus tanácsokat adott azok számára, akik a nehézségek ellenére is bátran ismerkednének:
  • Törődjünk mentális és fizikai egészségünkkel.
  • Készítsük fel magunkat az új szerelem befogadására.
  • Sokan belesajnálták magukat két számmal nagyobb ruhaméretbe, ez visszatarthat egy újabb nagy Ő megismerését.
  • Sportoljunk a lakásban, vagy a biztonsági előírásokat betartva a szabadban, töltődjünk fel napfénnyel, életörömmel.
  • Az online tanfolyamok is lehetőséget jelenthetnek új emberek megismerésére és kompetenciák elsajátítására.

A pornó reneszánszát éljük

Az egyik legnagyobb erotikus tartalmú weboldal a PornHub tavalyi statisztikái szerint a pandémia kezdetével világszerte megnőtt az oldal látogatottsága, sok országban márciusban több mint 20 százalékkal. A számokból világosan kiolvasható, hogy az oldal látogatottsága erőteljesen megemelkedett és jóval magasabb, mint az előző években.

„A pornófilmek gyors és biztos kielégülést, stresszlevezetést is segítő funkciójuk és változatos tartalmaik miatt a párkapcsolatban élőknél is intenzívebben vannak jelen egyfajta titkos éjszakai programként. Az egyedülállók számára pedig a legbiztonságosabb szexuális „kalanddá” váltak ezek a tartalmak, míg a legnagyobb rombolást a serdülő korosztályban okozzák” – fejtette ki véleményét Hevesi Kriszta.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?