INSIDER

Szép pénzt fizethet a bank, ez kellett hozzá

Gondok akadtak az egyik pénzintézet személyi kölcsönei körül. A Magyar Nemzeti Bank pedig lépett. 11 millió forint fogyasztóvédelmi bírsággal sújtotta a Raiffeisen Bankot a személyi kölcsöneinek reklámozása során feltárt jogsértések miatt. A hitelintézet többször nem a jogszabályban előírt kölcsönösszeggel számítva tüntette fel a hitel lényeges feltételeit bemutató reprezentatív példát, és nem feltûnően jelenítette meg a hitelköltségeket összegző THM értékét.
  • Szerző: Ripost

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogyasztóvédelmi célvizsgálat keretében ellenőrizte, hogy a Raiffeisen Bank Zrt. a személyi kölcsöneit érintő – televízióban, elektronikus levelekben, közterületi és online felületeken megjelenő – kereskedelmi kommunikációjában miként tesz eleget az előírásoknak.

A jegybank eljárása során a bank 2017. évi reklámjait tekintette át.

Kiderült: a Raiffeisen Bank az általa értékesített személyi kölcsönöket úgy népszerűsítette, hogy a reklámozás során a THM értékét nem kellően figyelemfelkeltő módon jelenítette meg.

Ha egy pénzügyi intézmény reklámokban, hirdetésekben a THM értékén kívül kamatot vagy más költséget is feltüntet, akkor ugyanitt reprezentatív példával – többek között – a teljes visszafizetendő összeget, a futamidőt és a törlesztőrészletek nagyságát is jól láthatóan és könnyen érzékelhetően be kell mutatnia a jogszabály szerint.

Az MNB a vizsgálata nyomán feltárt jogsértések miatt a Raiffeisen Bankkal szemben 11 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki, és kötelezte az intézményt a vonatkozó előírások jövőbeni betartására.

És ezeket olvastad már?