Létrehozva: 2022.01.14.

Szélsőséges kijelentésekkel bizonygatja Márki-Zay a „szeretetországot”

Botrányos mondatokat kürtöl világgá Márki-Zay Péter. És még azt mondja, hogy „szeretetországot” építene.

Márki-Zay Péter már lassan mindenkit magára haragít, még a „saját” embereit is a baloldali pártokból. Olyan botrányos kijelentéseket tesz, amelyek vállalhatatlanok.

A Mediaworks Hírcentrum videójából kiderül, hogy egyebek mellett milyen mondatok hangzottak el az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szájából.

„Igenis kell, egy Magyar Gárda”, vagy, hogy az antiszemita megjegyzések ellenére együttműködünk a Jobbikkal..”

Márki-Zay Péter a rezsicsökkentett hatósági árak helyett piaci árakat vezetne be, s ez az intézkedés összesen 366 ezer forint többletkiadást okozott volna egy átlagos magyar családnak 2021-ben. A baloldal miniszterelnök-jelöltjének rezsipolitikája csaknem háromszorosára növelte volna az energiaszegénységet Magyarországon, mutat rá legfrissebb, lapunkhoz eljuttatott közleményében a Századvég Alapítvány.

Magyarországon a lakossági rezsidíjak hatóságilag rögzítettek, így – más európai országokkal szemben – a több mint fél éve tartó energiaválság okozta áremelkedés nem befolyásolja a hazai háztartási tarifákat – azok továbbra is a legalacsonyabbak az Európai Unióban, emlékeztet a Századvég, hozzátéve: Márki-Zay Péter (a korábbi baloldali kormányokhoz hasonlóan) megszüntetné a rezsicsökkentést és a hatósági tarifák helyett piaci árakat vezetne be.

A Századvég megbecsülte, hogy az intézkedés hogyan befolyásolta volna a magyar családok 2021-es kiadásait és megállapította, hogy ha Márki-Zay Péteren múlna, a jelenleginél ötször magasabb rezsiszámlák érkeznének a napokban.

A Századvég összegzése szerint a rezsicsökkentésnek köszönhetően egy magyar háztartás átlagosan havi 22 ezer forintot, azaz évente 264 ezer forintot költ áramra és gázra. A piaci árszabás bevezetése a havi kiadásokat átlagosan 30, az éves költséget pedig 366 ezer forinttal emelte volna meg. Az év második felében kirobbanó és azóta mélyülő energiaválság miatt az átlagos kiadásnövekedés éven belüli eloszlása egyenlőtlen: a januári számlák 34 százalékkal (körülbelül 8 ezer forinttal), a decemberi rezsiköltségek pedig 400 százalékkal (91 ezer forinttal) emelkedtek volna a hatósági védőháló nélkül.

Ez azt jelenti, hogy ha a Márki-Zay által támogatott tarifaszabályozás működne Magyarországon, egy átlagos háztartás összesen 113 ezer forintról kapna áram- és gázszámlát januárban – emeli ki a Századvég.

A baloldali rezsipolitika okozta árnövekedés hatására az energiakiadások aránya jelentősen megemelkedne a családok költségvetésében. Míg egy átlagos háztartás jelenleg kiadásainak mindössze 9 százalékát fordítja áramra és gázra, az arány decemberre – a piaci árazás és változatlan költségvetési korlát mellett – 44 százalékra nőne, így az emberek kénytelenek lennének jelentősen visszafogni más (például élelmiszer vagy oktatási) célú kiadásaikat.

Így alakult a rezsikiadások becsült növekedése tavaly
Így alakult volna a rezsikiadások becsült növekedése tavaly
Fotó: Századvég Alapítvány

A Századvég arra is rámutat, hogy az energiafogyasztás mértékére a háztartásban élők száma gyakorolja a legnagyobb hatást: például egy többgenerációs, nyolcfős család energiaigénye átlagosan két és félszer akkora, mint egy egyedülállóé. Így az áremelkedés leginkább a nagycsaládosokat súlytaná: egy átlagos egyedülálló éves energiaköltsége 190 ezer forintról 450 ezer forintra, egy nyolcfős családé pedig 480 ezer forintról 1,1 millió forintra növekedett volna 2021-ben.

Mivel a nagycsaládosok kiadásaik nagyobb arányát költik áramra és gázra (a jelenlegi árak mellett egy nyolcfős háztartás 13 százalékot) az áremelkedés súlya is fokozott lenne: a januárban érkező rezsiszámlák aránya – változatlan költségvetési korlát mellett – 62 százalékra növekedne, állapította meg az elemzés.

A piaci ár és a rezsicsökkentett ár közötti különbségek alakulása
A piaci ár és a rezsicsökkentett ár közötti különbségek alakulása
Fotó: Századvég Alapítvány

A rezsicsökkentési program bevezetése óta, a fűtési nehézségekkel küzdő háztartások aránya, az Európai Unión belül Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben és mára az európai átlag (8,2 százalék) csaknem kétszerese a hazainak (4,2 százalék). Márki-Zay rezsipolitikája azonban megfordítaná ezt a kedvező tendenciát és több százezer családot taszítana energiaszegénységbe.

A fűtési nehézséggel küzdő családok aránya
A fűtési nehézséggel küzdő családok aránya
Fotó: Századvég Alapítvány

A piaci árszabás következményeképpen, a 2021-es évre 12 százalékra emelkedett volna az energiaszegény háztartások aránya. Ez azt jelentené, hogy a fűtési nehézségekkel küzdő családok száma a jelenlegi 172 ezerről 520 ezerre emelkedne, így a a tavalyi évben átlagosan több mint egymillió embernek kellett volna lemondania a fűtött otthon kényelméről. Fontos megjegyezni, hogy mivel a tavalyi áremelkedés az év második felére összpontosult (és az árak folyamatosan növekedtek), napjainkra az energiaszegénységben élő családok aránya még drasztikusabban megemelkedne: a decemberi árak alapján 2022 év elejére a fűtési nehézségekkel küzdő háztartások száma meghaladhatná az egymilliót, ami több mint kétmillió embert érintene.

A baloldal miniszterelnök-jelöltje szerint hiba volt a Gyurcsányt megbuktató egészségügyi népszavazás kiírása

„Emlékeznek még arra, amikor a Gyurcsány-kormány megbuktatásában az egyik jelentős lépés a Fidesz részéről egy adózási kérdésben kiírt népszavazás volt, amit az akkori Alkotmánybíróság átengedett egészen furcsa és meglepő módon? Ugye ilyet kultúrországokban nem lehet” – jelentette ki az ellenzéki miniszterelnök-jelöltje 2019 májusában, az európai parlamenti választások napján közzétett bejelentkezésében, megvédve mesterét, Gyurcsány Ferencet. Amint arról lapunk többször beszámolt, Márki-Zaynak számos, az emberek idegeit borzoló kijelentése volt már az egészségüggyel kapcsolatban. „Nem ördögtől való gondolat, bár tudom, hogy a kórházi napidíj és a vizitdíj a népszavazás óta Orbánéknál tabu. Mint bármiféle piacosítás. Nagy hiba” – mondta például az Írjunk történelmet! – Milyen legyen a jövő Magyarországa? címmel megrendezett eseményen a Gellért szállóban tavaly ősszel. Ugyanitt úgy vélekedett: „Én úgy látom, ha ezt a versenyt megnyitjuk az egészségügyben, sokkal magasabb lesz a szolgáltatás, és megszűnik a paraszolvencia.”
Ezzel kapcsolatban Hollik István, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a következő posztot tette közzé:
Márki-Zay Péter szerint egy üzleti vállalkozás keretein belül akár az is elképzelhető, hogy „fűszoknyás lányok mojitót szolgálnak föl, hogy ha valakinek a biztosítása vagy a saját pénztárcája azt is fedezi, de ahogy normális szolgáltatást nyújtva szinte azonnal tudnak időpontokat adni, és nagyon gyorsan elvégzik ezt a vizsgálatot, az garantált”. Meglátása szerint ez Magyarországon is működne, példaként hozta fel a magánrendelőket, ahol „érdekes módon azonnal van időpont”. Gyurcsány bábja tébolyult ötletei mellett botrányos megnyilvánulásaival folyamatosan sértegeti a választókat is. Ismert, hogy a politikus korábban már számtalanszor kifejtette, hogy nem ért egyet sem a minimálbérrel, sem a rezsicsökkentéssel, vagyis tulajdonképpen a 2010 előtti kormányok politikáját folytatná. Az elmúlt hétvégén azonban újabb szintet lépett. „Mint egy jó sorozat: mindig a legjobb résznél lesz vége. Úgy várom már a vasárnapot, mint kisgyerek a Mikulást, jövő héten talán azt is megtudjuk, hogy zsidóból vagy melegből van több a Fideszben” – írta közösségi oldalán Schiffer András. Az LMP volt elnöke Márki-Zay Péter hétvégi megnyilvánulására reagált, amikor az ellenzék miniszterelnök-jelöltje azt mondta egy bejelentkezésében: „A Fideszben egyébként van néhány zsidó is, bár elég kevés.” „Egy hercig kis számlálót esetleg nem akarsz felállítani valahol, te nagyon eszetlen? Tényleg nem hiszem el…” – írta az eset kapcsán Rákay Philip kommunikációs és médiaszakember közösségi oldalán. Márki-Zay faragatlansága nemcsak a jobb-, de a baloldalon is kicsapta a biztosítékot. Hont András baloldali újságíró a következőt fogalmazta meg a hódmezővásárhelyi polgármester ámokfutásával kapcsolatban: „Ezen a hétvégén azt hittem, hogy az lesz a csúcs, hogy Falus fővödör szerint megszűnnek a tévéműsorok az ötödik hullám miatt, és már lassan el is múlt a hétvége, hogy akkor ennyivel megússzuk, de érkezett a szokásos vasárnapi bejelentkezés, amelyből kiderült, hogy MZP nyilvántartja a fideszes zsidókat. Szó szerint azt mondta, hogy a »Fideszben is van néhány zsidó, csak kevés«. A következő számláló, amit fölállít, akkor ez lesz? Csak tudja kimondani, hogy micsoda nem, mert ez se megy nagyon.” Az ezzel kapcsolatos videót ide kattintva tudják megtekinteni.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

ripost.hu

Elképesztően gondolkozik magáról 3 csillagjegy, ők nem kérnek bocsánatot

origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Megható: Közterület fogja viselni a 21 éves elhunyt hős rendőr nevét

INSIDER

Megdöbbentő: fiatalok karamboloztak Salgótarjánban, itt állt meg az autójuk – Fotók

INSIDER

Megint nagyot fog esni az üzemanyag ára, eddig érdemes várni a tankolással

INSIDER

Már látni a végét a rossz időnek, de nem örülhetünk önfeledten