INSIDER

Súlyos sérüléseket szenvedett a ligetvédők táborának tüzében a platán

Kérdéses, hogy a szakemberek meg tudják-e menteni a ligetvédők tüzében megsérült értékest platánt.
  • Szerző: Ripost

A szakértők szerint kérdéses, hogy életben maradhat-e az az idős, nagy értékű platán, mely a ligetvédők táborának március végi leégésekor szenvedett súlyos égési sérüléseket. A Városliget Zrt. minden lehetséges eszközt bevet annak érdekében, hogy megmentse a fát, azonban az olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy ha túl is éli a tűzvészt, csak jelentős maradandó sérülésekkel, nagy lomb és törzs károkkal, torzóként élhet tovább. A Városliget Zrt. feljelentést tett, a rendőrség vizsgálja az esetet.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Csúnyán megsérült a tűzbe na városligeti platán (Fotó: Városliget Zrt.)

A park közepén, a ligetvédők táborában pusztított tűzeset kapcsán a Városliget Zrt. levélben fordult Karácsony Gergely főpolgármesterhez, amelyben arra kérte a városvezetőt, hogy az irányítása alatt álló, a vonatkozó jogszabályok szerint a közterületek felügyeletért felelős szervezet, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) hatékonyan lássa el a feladatát, megóvva a parkot a hasonló káresetektől.

Fotó: Sulyok László/Ripost

2020. március 26-án a délelőtti órákban a Városliget területén, a gyülekezési törvény adta lehetőséggel visszaélve, a rendőrségnél bejelentett, a terület vagyonkezelője által kényszerűen eltűrt, demonstrációnak álcázott, az életvitel szerű tartózkodás egyik kelléke, a magukat ligetvédőknek nevező csoport egy nagyobb sátra kigyulladt és leégett.

Fotó: Sulyok László/Ripost

Személyi sérülés nem történt, azonban jelentős környezeti károk keletkeztek, a park egyik ikonikus platánja (Platanus x acerifolia) súlyosan megsérült, állapota menthetetlennek tűnik. A fa törzse a talajszinttől 4,5-5 méter magasságig mintegy 60 százalékban megégett. A tűzeset kapcsán készült szakvélemény alapján a fa háncs- és kambiumszövete oly mértékben sérült, hogy a fotoszintézis során előállított szerves tápanyagok szállítása megszűnt a szervezetében. További súlyos probléma, hogy a platán gyökérnyaka mélyen megégett, ami jelentősen gyengíti annak statikai állékonyságát.

Fotó: Sulyok László/Ripost

A Városliget Zrt. és szerződéses partnerei minden lehetséges eszközt bevetnek annak érdekében, hogy megmentsék a fát, azonban ilyen jelentős sérülések esetén kis esély mutatkozik még a részleges gyógyulásra is, a szakemberek véleménye alapján a legjobb esetben is csak jelentős maradandó sérülésekkel, nagy lomb és törzs károkkal torzóként fog tovább élni.

A Városliget Zrt. sajnálatosnak és elfogadhatatlannak tartja, hogy a park védelmére hivatkozva, a gyülekezési jog adta eszközökkel tudatosan visszaélve, nemegyszer kezdetleges tűzhelyeket is üzemeltetve, életvitelszerűen tartózkodjanak csoportok a Városligetben. A mostani nem az első alkalom, amikor súlyos környezeti károkat okoz a magukat ligetvédőknek nevező csoport, ugyanis az egyik táboruk már 2018. január 30-án is leégett. A további környezeti károk megelőzése érdekében a park vagyonkezelője feljelentést tett.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?