INSIDER

Sose volt ennyire őrült az áprilisi időjárás

Nemcsak szeszélyes, hanem szélsőséges is idén az áprilisi időjárás, aminek a következményeit most is viseljük. A fagy és a hirtelen meleg miatt nem tudtak időben krumplit vetni, miközben a kártevők már ellepték a lakásokat!
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Még a meteorológusok is meglepődtek az áprilisi időjáráson: éjszakai fagy, hóesés, jégeső és nyárias meleg váltakozott az elmúlt hetekben. „Rendkívül szélsőséges volt az időjárás az elmúlt hetekben, és eddig csupán hat nap időjárása felelt meg az áprilisi átlagnak” – mondta Fejős Ádám meteorológus az M1 csatornán.

Március végén még -20 fok volt hajnalonta, április elsején pedig havazott a Mátrában, aztán hirtelen nyár lett! Most hétfőn például 142 éves melegrekord dőlt meg Budapesten, Baján pedig 30 fokot mértek! A 3 évszaknak megfelelő időjárásnak pedig rengeteg következménye lett, ami megterheli a mindennapjainkat.

Jóval hamarabb kezdődött az allergiaszezon!

Ahogy a %% már többször foglalkozott vele, idén nagyon korán kezdődött az allergiaszezon, hamarabb jelentek meg a levegőben a tüneteket okozó pollenek. Most már nemcsak a kültéri gombák, hanem a mogyoró, éger, nyírfa tölgy és platán pollenjei is magas koncentrációban vannak jelen, és a fűfélék is elkezdtek virágozni. Utóbbiak tipikusan nyári növények, ám a tartós meleg miatt jóval előbb előbújtak.

Rovarinvázió, előrehozták a szúnyogirtást is

Idén jóval előbb kezdődött a hangyainvázió a lakásokban, és már hetek óta tart a kullancsszezon is. Az enyhe, rövid tél és a korán jött nyárias meleg miatt már most szárnyra kaptak azok a szúnyogok, melyeknek sikerült áttelelniük a védett helyeken. Sokuk már a tojásait is lerakta. A nyárias időjárás miatt pedig a tavalyinál másfél hónappal korábban megkezdték a szúnyogirtást.

A biológiai gyérítéssel hatékonyan lehet tizedelni a szúnyogokat a természetvédelmi területen is

– hangsúlyozta a %%-nak Soltész Zoltán biológus.

Kevesebb az újkrumpli, később tudtak vetni

A múlt évhez képest szinte egy hónap lemaradása van a krumplitermesztőknek: míg tavaly március közepén ültettek, idén később tudták csak kezdeni – ezért olyan drága még az újkrumpli. Schönberger Balázs a %%-nak elmondta: a késésnek több oka van, mindegyik az időjáráshoz köthető.

„Egyrészt az elhúzódó tél miatt sokáig a talaj túl hideg volt az ültetéshez. A másik probléma, ami miatt csúsztak az idén az ültetéssel, az a talaj vizenyőssége, a sok csapadék miatt idén jelentősen vizenyősebb volt a talaj, ami miatt szintén késve tudtak nekifogni a munkálatoknak”

– nyilatkozta a gazda.

Az őrült áprilisi időjárásról és a heti előrejelzésről a %RIPOST% napilap szerdai számában olvashatsz bővebben!

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?