INSIDER

Sokmilliót érő kincsre bukkant az erdőben egy szegedi gombász, de nem tartotta meg

Megtalálta a Ripost azt a gombászt, aki rábukkant a napokban bemutatott háromezer éves arany lábvértre! Antal Józseffel most megfordult a világ, de megmaradt ugyanannak a szerény és jó kedélyû embernek, aki eddig volt. Most már tudja, hogy sok milliós értéket talált, mégsem bánta meg, hogy az értékes tárgyat átadta a szegedi múzeumnak.
  • Szerző: Ripost

Igazi világszenzációnak számít, hogy egy gombászó férfi bronzkori aranyleletre bukkant. A leletet Fogas Ottó múzeumigazgató mutatta be szerdán. A lábvértet mintegy 3000 évvel ezelőtt élt, a katonai elithez tartozó ember viselhette, akit a múzeumban „Kárpát-medence Akhilleuszának” neveztek el, a görög mitológiai alak után. Dr. Medgyesi Konstantin igazgatóhelyettes szerint felbecsülhetetlen az aranylelet értéke. Modern aranyárban számolva nagyjából másfél millió forint lenne, de az óarany jóval drágább. 

Ennél azonban jóval többről van szó. Horribilis összegeket megadnának ezért az európai piacon

– mondta a %%-nak. -  Az pedig, hogy egy férfi gombászás közben bukkant rá, igazi csoda, ilyen legfeljebb százévente egyszer történik!

A becsületes megtaláló Antal József szegedi víz- és gázvezetékszerelő, de kenyere javát málna- és szedertermelésből keresi. Nagyon szeret túrázni és sokat gombászik, emellett régi cserepeket is gyűjt. Ennek köszönheti, hogy rábukkant a bronzkori aranyleletre.

"Ha aznap találok gombát, aranyat biztos nem! Ugyanis csiperkét akartam szedni, de térdig érő fű volt, ezért gondoltam, átmegyek a szomszéd földterületre, és inkább cserepeket keresek a földben" – számolt be sokmilliós kalandjáról a %%-nak. - Az aranyról is azt hittem először, hogy valami különleges cserép. Amikor hazavittem és letakarítottam róla a sarat, akkor láttam, hogy nem az, réznek néztem."

Ecetbe és savba is belemártotta a tárgyat, hogy megtisztítsa, de az nem úgy viselkedett, ahogyan várta. Úgy gondolta, a húszforintos réz lehet, s mivel az reagált az ecetre és savra, gondolta, hogy a talált tárgy mégsem réz.

Beszéltem egy barátommal, aki azt mondta, szerinte ez arany. Ekkor rögtön telefonáltam a hivatalba, ahonnan a múzeumba irányítottak. Ott egy fotó alapján megállapították, hogy ez bizony egy aranylelet! Másnap jöttek érte, addig aludni sem tudtam, míg el nem vitték, mert akkor már tudtam, mekkora érték!

József azt mondja, meg sem fordult a fejében, hogy eltegye a rengeteg pénzt érő leletet.  

"Amikor megtudtam, hogy aranyról van szó, kivert a víz. Akkor nyugodtam meg, amikor elvitték. Az én fejemben meg sem fordult, hogy ne adjam le, szerintem az emberek 99 százaléka is így tett volna, legalábbis bízom benne. Sokkal nagyobb kincs ez, semmint a fém értéke."

 József úgy véli, jókor volt jó helyen, ez minden. Megmutatta a régészeknek a helyszínt, akik további darabokat és más leleteket is találtak.

Jutalom üti a markát

A múzeum kezdeményezésére a becsületes megtaláló komoly összeget kap majd.

"Ezzel a múzeum azt szeretné üzenni, hogy bár mindenkinek jog szerinti kötelezettsége, hogy egy megtalált műkincset leadjon, másrészt megérdemelten kap jutalmat, ha ilyet talál" - mondja dr. Medgyesi Konstantin, a múzeum tudományos igazgatóhelyettese. - Maradtak még ránk a bronzkorból lábvértek, de mind bronz. Ez is a lelet különlegességét igazolja."

Bárki megnézheti

A műkincset ma a múzeumok éjszakáján a látogatók is megtekinthetik a szegedi Móra Ferenc múzeum dísztermében. Este 6 és éjjel 1 óra között a különleges lelettel és számos más programmal várják az érdeklődőket.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?