INSIDER

Sokan hitelből használják ki a leértékeléseket, akciókkal csábítanak a bankok

Hihetetlen, de igaz: januárban több személyi kölcsönt vesznek fel az emberek, mint karácsony előtt! A szakértő szerint mindenekelőtt a nagy év eleji leárazásokat akarják kihasználni, de vannak, akik már a tavaszi lakásfelújítást tervezik, vagy használt autót akarnak venni.
  • Szerző: Ripost

A Budapesten élő Réka két gyereket nevel egyedül, és szeretett volna velük különköltözni, emiatt vett fel személyi hitelt a napokban.

„Csak félmilliót kértem a kaucióra, az első havi bérre és a költözésre” – mondta el a fiatal anyuka a %%-nak. – „Lesz pénzem fizetni az albérletet és a törlesztőt is, mert a jövő hónaptól visszamegyek dolgozni a gyesről. Képtelen voltam addig várni, amíg a fizetésemből összejön ennyi pénz. Otthon a testvéreimmel egymás hegyén-hátán vagyunk, alig várom, hogy saját háztartásom legyen!”

Nehéz ellenállni az akcióknak

A nyíregyházi Sándorék nem tervezték a hitelfelvételt, január közepén mégis így döntöttek.

„Nagyon jó akciók vannak, jószerével féláron ki tudjuk cserélni a mosógépet, a hűtőt és a tévét. Visszafizetjük belőle a sokkal drágább hitelkártya-tartozást is, így összességében jól járunk” – vélekedett a családfő.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint tavaly januárban 27,25 milliárd forint személyi hitelt folyósítottak – ez körülbelül annyi, mintha a csecsemőtől az aggastyánig minden magyar felvett volna 2725 forintot –, ami 21,5 százalékkal meghaladta a 2017 decemberi összeget. Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértője úgy véli, ez idén sincs másként.

„Egyrészt ilyenkor vannak a legnagyobb leárazások, de a többség erre nem tett félre pénzt, és úgy gondolja, még hitelfelvétellel együtt is érdemes megvennie a terméket, ha annak a beszerzése egyébként is esedékes a közeljövőben. Egy nagyobb tévé vagy komolyabb háztartási gép megvásárlásához sokan vesznek igénybe banki segítséget, és az akciós áru nem biztos, hogy kapható részletre. Másrészt sokan lakásvásárlás vagy -felújítás céljából is személyi hitelt vesznek fel, például ha a korábbi lakásukat már eladták, de néhány millió még hiányzik az újhoz, és nem akarják jelzáloggal terhelni a frisset” – magyarázta a szakértő.

Sokan kihagyják az apró betűs részt

Felhívta a figyelmet a veszélyekre is.

„Sokan nem olvassák el az apró betűs részeket, ami később hibának bizonyul. A fix kamatozású kölcsönnél például teljesíteni kell bizonyos szabályokat, ha azoknak nem tesz eleget az adós, akkor elesik a kamatkedvezménytől.”

Zoltán a kocsiját szerette volna újabbra cserélni, és azért éppen januárban, mert most találta meg az „igazit”.

„Nem kereskedésben, hanem magánszemélytől fogom megvenni, így nem kapok autóhitelt, ezért választom inkább a személyi kölcsönt” – magyarázta. – „A rokonom pont most akarja eladni a jól karbantartott Renault-ját, nem akarom kihagyni a kedvező lehetőséget.”

 

Ezreket spórolhat, aki jó választ

A bankok különböző kecsegtető ajánlatokkal próbálják magukhoz édesgetni az ügyfeleket: elengedik a folyósítási díjat, számlanyitás esetén kamatkedvezményt adnak, bármikori ingyenes előtörlesztést ígérnek. Csábító, hogy már az interneten is lehet kölcsönt kérni, a másik csáberő a gyors ügyintézés. Aki körültekintően választ, akár 2-3 ezer forintot is megtakaríthat havonta: lapunk azt nézte meg, mibe kerül, ha 3 millió forintot kérünk 5 évre. A havi törlesztő 60-62 ezer forintra jön ki, és öt évre fix kamatozást ígérnek, aminek persze feltétele a pontos fizetés.

 

Árgarancia, kuponkód

A Bankráció.hu adatai a Raiffeisen Bank régi ügyfelei aktív számlahasználat és havi nettó 250 ezer forint jövedelem mellett 7,95 százalékos kamattal is kapnak hitelt. Az OTP akciós személyi kölcsöne a szokásos kamatokhoz képest 0,4–2 százalékos kedvezményt ajánl, online kuponkóddal pedig további 1 százalék kedvezményt helyez kilátásba. A Cetelem Bank április 2-ig nulla százalékos folyósítási díj mellett kínálja Saját Ritmus személyi kölcsönét és Adósságrendező kölcsönét. A Kinizsi Banknál is tovább élnek a személyi kölcsönök hitelbírálati és szerződéskötési díjára vonatkozó nulla forintos akciók. A MagNet Banknál a június 30-ig befogadott személyi kölcsönöknél nem számítanak fel folyósítási díjat. A Sberbank június 30-ig meghosszabbította a személyi kölcsönhöz kínált árgaranciát.

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?