INSIDER

Sípolásra szaladt ki a család, ez mentette meg az életüket

Csodát tett a filléres kütyü, újabb bizonyíték, hogy nem éri meg spórolni rajta,
  • Szerző: Ripost

Egy fóti családi házban jelzett be a szén-monoxid-érzékelő, ezért a lakók időben el tudták hagyni az épületet szombat éjjel – számolt be az esetről Facebook-oldalán a Fóti Aqua Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

A kivonuló tűzoltók igazolták a készülék jelzését és gyorsan intézkedtek: rövid idő alatt megszüntették a veszélyhelyzetet.

Az otthoni veszélyforrások élvonalába tartozik a mérgező gáz, ami leggyakrabban a fűtési időszakban, ám azon kívül is okozhat mérgezést, súlyosabb esetben pedig halált. Ez a gáz a köznyelvben „csendes gyilkosnak” is nevezett szén-monoxid.

Évente átlagosan 400 esetben riasztják a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit szén-monoxid-mérgezéssel összefüggő esethez.

Magyarországon csak ajánlott, de nem kötelező a szén-monoxid érzékelő használata. A katasztrófavédelem szerint egyre többen használnak ilyen készüléket, a riasztásoknál pedig azokban a lakásokban, ahol volt érzékelő, nem történt haláleset.

Segítség a szén-monoxid-érzékelő választáshoz

Számtalan készüléket lehet kapni Magyarországon, ugyanakkor közel sem mindegy, milyet vásárolunk. A katasztrófavédelem listát készített ezekről a szerkezetekről, annak megfelelően, hogy ajánlja vagy nem ajánlja az adott eszközt. A listát ITT találod

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Mákos guba egyszerűen
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?