INSIDER

Videóval segíti sorstársai felépülését a magyar beteg

Hangzatos elnevezés és egyéb kattintásvadász megoldások helyett saját neve alatt indított videónapló sorozatot Dananaj Tamás. A kezdetben ismerősei tájékoztatását célzó bejelentkezések hamar minden részletre kiterjedő összeállításokká váltak, melyek komoly kapaszkodót jelenthetnek a leukémiával közvetve vagy közvetlenül érintettek számára.

„Küzdeni mindig, feladni soha” – szól Dananaj Tamás mottója.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A fiatalembernél szeptemberben diagnosztizáltak leukémiát, s októberben már Youtube-on csatornát indított a betegségről és remélt gyógyulása útjáról.

„A videosorozattal szeretném segíteni a saját magam felépülését és a mások gyógyulását is” – mondta el a nak Tamás.

„Azért kezdtem bele, hogy ne unatkozzak, le kell kötnöm magam valamivel és fontos, hogy valami hasznosat csináljak, mert a tévésorozatok nézése és az olvasás nem elég” – kezdte.

„Bízom benne, hogy a saját példámon és tapasztalataimon keresztül segíthetek sorstársaimnak és hozzátartozóiknak eligazodni a leukémia világában” – magyarázza.

„Az emberek nagyon keveset tudnak erről a betegségről. A visszajelzések alapján hétköznapibban mesélem el a betegség és a kezelés folyamatát, mint az orvosok és olyan kérdésekre válaszolok, amit betegek és hozzátartozók tesznek fel” – ecseteli a vlogger.

A pár hónapja indul csatorna mintegy félezer feliratkozóval büszkélkedhet, de a férfi szerint nem a feliratkozók száma fontos, hanem az, hogy a videói minél több olyan emberhez jussanak el, akik így vagy úgy érintettek a leukémiában, s szeretnének róla minél többet megtudni.

„Van olyan anyuka, akinek a kislányát két héttel utánam diagnosztizálták, így ő mindig kérdez. Megkönnyíti nekem a dolgot, ha beszélhetek róla, ráadásul rengeteg biztatást is kapok” – mondja Tamás.

Kollégái, barátai, családtagjai is nézik a videóit.

„Édesanyámnak mondják a faluban, hogy látták a videókat, követik a gyógyulásom. Most már őt is megtanította a párom a YouTube használatra, így édesanyám is a követőim közé tartozik” – árulja el Tamás, akit videócsatornája abban is segít, hogy nem kell egyenként írásban válaszolnia a hogyléte felől érdeklődőknek, mert nehéz sokszor leírnia ugyanazt.

Dananaj Tamás október óta kilenc videót tett közzé: mellbevágó hallani, hogyan értesült a betegségről, miért tartja szerencsének a lépgörcsét, részletesen, ám cseppet sem unalmasan mesél a gyógyszerekről és a vizsgálatokról, szót ejt a kemoterápiáról és az őssejtkezelésről, s bemutatja a kórházat is.

„Folytatni akarom a sorozatot, hiszen a transzplantáció és utána a felépülés is rengeteg kérdést tartogat” – magyarázza a csatorna létjogosultságát. „Szerencsés vagyok, mert a munkahelyem, ahol biztonságtechnikai managerként dolgozom, mögöttem áll és visszavár. Sőt, az egyetem sem hagyott cserben. Pont befizettem ugyanis a félévi tandíjat, amikor kiderült a betegségem, ám az egyetem méltányosan járt el és majd abban a félévben számítják be a befizetett összeget, amikor majd folytatni tudom a tanulmányaimat.”

Tamást megtalálták az okoskodók is. Volt, aki arra biztatta, hagyja abba a kemoterápiát és használjon kannabisz olajat, más probiotikum szedésre ösztönözte.

„Hiszem, hogy minden fejben dől el. Fel kell dolgozni a hírt és nem szabad befele fordulni. Nincs olyan, hogy mi lett volna, ha. Ez van, ezt kell legyőzni. Küzdeni mindig, feladni soha” – üzeni minden sorstársának Dananaj Tamás

És ezeket olvastad már?