INSIDER

Senkinek se nőhet a törlesztőrészlete januártól!

Szombaton várható döntés azzal kapcsolatban, folytatódik-e januártól a járvány miatt tavasszal elrendelt hitelvisszafizetési moratórium, és ha igen, milyen formában. Az már biztos, hogy a törlesztőrészlet nem emelkedhet januártól.
  • Szerző: Ripost

A kormány nem hagyja magára azokat, akik nehéz anyagi helyzetbe kerültek a járvány miatt. A tavasszal bevezetett hitelfizetési moratóriumot idén év végéig bármikor lehet igényelni és bármikor lehetőség van arra is, hogy folytassuk az abbahagyott törlesztést. Lapunknak többen is beszámoltak arról, hogy így rugalmasan tudtak alkalmazkodni anyagi helyzetük alakulásához.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Magyar Nemzeti Bank közleményében hangsúlyozta: 2021-től senkinek nem nő meg a törlesztőrészlete. A fizetési stop alatti időszakra vonatkozó kamatokat a bankok a jogszabály szerint nem csaphatják hozzá a tőketartozáshoz, vagyis nem kell kamatos kamatot fizetni.

Fotó: 123RF

A teljes hitelállomány 40-50 százalékánál kérték az adósok a havi törlesztés felfüggesztését, ugyanakkor biztató, hogy az MNB adatai szerint a háztartások 85-90 százalékának biztos a jövedelmi és munkaerőpiaci helyzete. A legtöbben a személyi kölcsönüket fagyasztották be. A lakáshitelt is sokan felfüggesztették, számukra az egyébként is hosszú futamidő nő majd valamelyest. Legkevesebben a hitelkártyára választják a moratóriumot, mivel annak a legmagasabb a kamata. A hitelkártyánál figyelni kell arra, hogy a hitelkeret március 18-áig már lehívott részére vonatkozik a visszafizetés felfüggesztése.

 

„A koronavírus-járványra tekintettel az idén év végéig meghirdetett fizetési halasztás minden 2020. március 18-ig folyósított hitelre vonatkozik. A hitelkártyáknál és minden más, lejárat nélküli hitelnél, így a folyószámlahiteleknél is az eddig a dátumig igénybe vett hitelrészre érvényes, az ezután felvett hitelrészre viszont nem„ -mondta korábban lapunknak Binder István, A Magyar Nemzeti Bank szóvivője.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?