Létrehozva: 2021.09.25.

Semjén Zsolt: A magyar vadászati kultúrához méltó rendezvény kezdődött – videó

A világkiállítás a szervezők számítása szerint legalább 1 millió vendéget fogadhat október 14-ig.

Magyarországon vadászati világkiállítást csak nagyszabású eseményként lehet rendezni, mert így méltó a magyarság keleti örökségéből eredő, Közép-Európában kiteljesedett vadászati kultúrájához – mondta Semjén Zsolt az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás megnyitóján szombaton Budapesten, a Hungexpón.

A miniszterelnök-helyettes beszédében kiemelte a teljességre törekvő programkínálatot, hiszen helyet kapott benne a tudománytól kezdve a gasztronómián és megannyi sporttevékenységen át a művészetekig minden, ami a vadászathoz kapcsolódik.

Ismertetése szerint Magyarországon 70 ezren vadásznak, 700 ezren horgásznak, és még sok ezer sportlövő, íjász, vadászkutyás és lovas tevékenykedik országszerte. Családtagjaikkal együtt tehát a nemzet negyede tartozik ebbe a közösségbe – tette hozzá.

Semjén Zsolt a vadászok védőszentjére emlékező Szent Hubertus-misén is részt vett.

A világkiállítás a szervezők számítása szerint legalább 1 millió vendéget fogadhat október 14-ig.

„A vadászati világkiállítással szeretnénk kifejezni azt a büszkeséget, amit minden magyar jogosan érezhet„ – mondta Kovács Zoltán, a világkiállítás kormánybiztosa, hozzátéve: Magyarország vadászati nagyhatalom, mind a vadállományt, mind a magyar vadászati kultúra tudásanyagát és régi hagyományát tekintve.

Sokan támadják, „állatgyilkosságnak” nevezik a vadászatot, kellő ismeret híján, pedig a vadászat és a természetvédelem szorosan összefügg, vadászat nélkül nincs fenntartható természetgazdálkodás. Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás alkalmából nemzetközi konferenciákat, gasztronómiai, lovas és vadászkutyás programokat, lovas Európa-bajnokságot, kulturális rendezvényeket tartanak országszerte.

A világkiállítás összköltségvetése 17 milliárd forint körül van, a lovas Európa-bajnoksággal együtt, amit szeptember első hetében tartottak meg. Az összegben benne van az elmúlt három év több száz vidéki felvezető rendezvénye, a támogatott programok, a projektcég költségvetése is, mondta el a kormánybiztos a Pesti Srácoknak.

A kiállítás keretében tartják meg idén szeptember 30. és október 3. között a FeHoVa Pluszt – Fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítást –, valamint október 7-10. között az OMÉK-ot, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár rendezvényeit.

A világkiállítás imázsfilmjét Bergendy Péter rendezte és a világkiállításnak van saját dala is, a Körülöttünk Magyarország, melyet a Kerekes Band és Baricz Gergő zenésített meg.

Mi látható a világkiállításon?

A vadászat mellett a kiállítás foglalkozik a természet védelmével, a vizes élőhelyekkel, a természetmegőrzéssel és annak jövőjével, a biodiverzitással, a fenntartható természethasználattal, vagy például a solymászattal, az orvvadászattal, a gasztronómiával és az innovációval. Diorámák, filmek, élőállat-bemutatók, világrekord és különleges trófeák segítenek megismertetni Földünk egyedülálló élővilágát. Az ország legnagyobb kiállítási akváriumában például 2 méteres és 110 kilós halakkal is találkozhatunk majd, de lovas és vadászkutyás bemutatók is várják az érdeklődőket. Hat csarnokban állandó, kettőben cserélődő kiállítások lesznek.

Nemzetközi Csarnok: A Magyarország meghívását elfogadó országok és szervezetek saját standokkal mutatkoznak be, de magyar kiállítók is lesznek – például a hazai állami erdőgazdaságok –, továbbá közel ezer négyzetméteren kap helyet egy VR-játéktér, ahol a látogatók kipróbálhatják magukat vadászként a virtuális valóságban, továbbá bepillanthatnak az európai erdők vagy az afrikai szavannák különleges hangulatú világába.

Kereskedelmi Csarnokok: A FeHoVa PLUSZ a vadászat, a horgászat, a különféle felszerelések és fegyverek bemutatása mellett kiemelt hangsúlyt fektet a vadászkutyás és lovas témákra. Az OMÉK agrárgazdasági rendezvényre számos külföldi szakmabelit is várnak.

Konferencia Központ, Innovációs Showroom: Hat világkonferenciát tartanak Budapesten nemzetközi előadókkal. A világkiállítás szakmai programját a World Conservation Forum fogja össze. A konferenciák mellett ebben a pavilonban kap helyet a Future of Nature című innovációs showroom, lehetőséget biztosítva magyar startupoknak, cégeknek a bemutatkozásra. A showroom kreatív terében interaktív módon helyezik el a kiállítókat.

Hal, Víz és Ember: Ebben a pavilonban Magyarország jellegzetes vizes élőhelyeit ismerhetjük meg. Az ország legnagyobb kiállítási akváriumában például 2 méteres és 110 kilós halakkal is találkozhatunk majd.

A hatalmas kiállítótér jelentős része valójában egy monumentális akváriumrendszer, ennek mentén elsétálva láthatjuk a Kárpát-medence halfaunájának napjainkban élő és egykoron honos képviselőit, csaknem 50 halfaj 2000 egyedével találkozhatunk.

Hagyományos Vadászati Módok: A hagyományos vadászati módokat − agarászat, solymászat, íjászat, elöltöltő fegyveres vadászat − bemutató kiállítás helyszíne. Mindemellett komoly szerepet kap a ló és a vadászat kapcsolatának a bemutatása. A pavilon külső környezetében folyamatosan lesznek hagyományőrző bemutatók.

Hazai és Nemzetközi Trófeakiálltás: A legkiválóbb hazai trófeák mellett itt mutatják majd be a nagyvilágból érkező, különlegesen értékes és ritka darabokat is. Itt kap helyet az európai preparátorbajnokság is.

Központi Magyar Kiállítás: A többnyelvű tárlat egy ezeréves sétára kalauzolja el a látogatót a Kárpát-medencében.

Kárpát-medencei Kincsestár: A 180 négyzetméter alapterületű kiállító tér felülnézetből egy keresztre hasonlít – utalva ezzel Szent Hubertusra, a vadászok védőszentjére, de jelöli a négy égtájat is. A kiállítást a Kárpát-medencét is magába foglaló, 8 országból származó magyar vadászati emlékekből állította össze egy interaktív múzeumi kiállításokra szakosodott szakértői és kreatív csapat.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szüzessége elvesztéséről beszélt Tóth Andi

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

borsonline.hu

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze

mandiner.hu

Magyarország háborús veszélybe sodródik az amerikai agytröszt szerint

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

astronet.hu

Megrendülhet a biztosnak hitt alap: Jupiter-Uránusz együttállás, 2024. 04. 21.

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Nem hiszed el, miből él most Klapka György lánya

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Orbán Viktor: Békepárti többség kell Európában

INSIDER

Elkezdték gyéríteni a szúnyogokat: itt már biztosan kevesebb a vérszívó!

INSIDER

Most érkezett: Beszorult világháborús gránátot találtak, azonnal rohantak a tűzszerészek

INSIDER

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén