INSIDER

Meglepő bejelentést tett az európai ország: csak ezzel a vakcinával oltat

A döntés Európa-szerte befolyásolhatja az adott oltóanyag iránti bizalmat. Miközben egyre több európai ország érdeklődik a Szputnyik V vakcina iránt, az egyik köztársaság bejelentette: kizárólag az orosz vakcinával oltat.
  • Szerző: Ripost

Komoly döntést hozott San Marino, kizárólag az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinával olt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

San Marino Szputnyik

Az orosz vakcina iránt egyre nagyobb az érdeklődés, San Marino kizárólag Szputnyik V-vel oltat
Fotó: afp

A hírt a Szputnyik V hivatalos Facebook-oldalán jelentették be, amelyhez egy videót is mellékeltek.

Az orosz vakcinával szemben egyre nagyobb a bizalom: Németország, Ausztria és Olaszország is tárgyal a Szputnyik V oltóanyag beszerzéséről, illetve esetleges gyártásáról is. Az orosz oltóanyag használatát már 57 országban hagyták jóvá.

Magyarország 2 millió adagra szerződött

Egymillió ember beoltásához elegendő, kétmillió adag koronavírus elleni vakcinát vásárolt hazánk Oroszországtól” – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter január 22-én, miután Moszkvában találkozott kollégájával, Szergej Lavrovval.

A bejelentés során elhangzott: az oltóanyag három ütemben érkezik majd: az első hónapban 300 ezer, a másodikban félmillió, a harmadikban pedig 200 ezer ember beoltásához elegendő mennyiségben.

A külügyminiszter korábban az orosz egészségügyi miniszterrel állapodott meg a Szputnyik V vakcina beszerzéséről – a sikeres megállapodást két és fél hónapos tárgyalássorozat előzte meg.

A nemzeti gyógyszerészeti hatóság szakemberei megvizsgálták és meglátogatták az orosz oltóanyagot előállító gyártási helyszínt és a hatóság emberei nemzeti hatáskörben eljárva vészhelyzeti használati engedélyt adott az orosz oltóanyagnak, a Szputnyiknak. Az azóta beérkezett orosz oltóanyagot tételesen megvizsgálták a magyar szakemberek és csak a jóváhagyásukat követően szállították ki azokat az oltópontokra, illetve a háziorvosokhoz.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?