INSIDER

14 hosszal tarolt: ez a telivér lehet Overdose utódja – Videó

A hároméves pej mén az alagi tréningközpont 15-ös istállójának lakója, idomárja és zsokéja, Bakos Gábor szerint egy hatalmas csibész, óriási szívvel. Első versenyében 14 (!) hosszal utasította maga mögé a mezőnyt, és ezzel az idei Derby egyik esélyesévé lépett elő.
  • Szerző: Doris

A hároméves pej mént, Sambót már most a legendás Overdose-zal emlegetik egy lapon, és bár nem feltétlenül érdemes összehasonlítani a két telivért (Overdose sprinter volt, míg Sambónak jobban ízlik a hosszabb táv), az biztos, hogy a bemutatkozása több volt, mint meggyőző.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Meglátogattuk Sambót, a galopp új csodalovát

Sambo az idomár-zsokéval, Bakos Gáborral (Fotó: Markovics Gábor/Ripost)

Az igazi csibész hírében álló csődör idei első futásakor, Bakos Gáborral a nyergében elsöprő győzelmet aratott, 14 hosszas sikerére még lovasa sem számított. A második megmérettetése már szorosabb volt, de a másfél hosszas előny egy mérföldön sima győzelemnek számít. Sambónak azonban jobban fekszik a hosszabb táv, harmadik versenyében, az április 25-én megrendezett Zirci díjban ismét ellenállhatatlan volt, hat hosszal verte versenytársait.

Bakos Gábor várásra lovagolta Sambót, a taktika bejött, a telivér nagyot ment a végén.

Íme a futam:

Jó hír Sambo kedvelőinek, hogy mivel még csak hároméves, bőven van ideje fejlődni, egy telivér ugyanis körülbelül 5-6 évesen nyújtja a legjobbját. Igaz, erre is találunk ellenpéldát, hiszen a sárga Báthory már 9 éves, és még mindig jó erőben van.

Mielőtt meglátogattuk volna Sambót Alagon, a 15-ös istállóban, utunk a Kincsem Parkba, a magyar „lovi” fellegvárába vezetett, ahol Pécsi István ügyvezető igazgató állt a rendelkezésünkre.

Pécsi István
Fotó: Markovics Gábor

„Sok esetben már a tréningek folyamán látjuk, ha egy különleges lóval hozott minket össze a sors, de persze óriási jelentősége van a szerencsének, és itt leginkább arra gondolok, hogy a lovak sérülésmentesen ússzák meg a versenyeket. Hiszen minél nagyobb sebességgel fut egy ló, annál nagyobb a kockázat. Általában ezek a különleges képességű lovak sérülnek jobban, hiszen gyakorlatilag inuk szakadtáig futnak. Nagyon beleteszik a szívüket, a gyengébb hendikep lovak óvatosabbak” – magyarázta kameránk előtt Pécsi István, aki azt is elárulta, hogy kell bánni a telivérekkel, amik gyakorlatilag profi sportolók, csak éppen négy lábuk van.

Fotó: Markovics Gábor

„Egy rettenetesen felpörgetett idegrendszerű lóról beszélünk, amit több száz éve arra tenyésztenek, hogy minél gyorsabban fusson. Értelemszerűen ezekkel a lovakkal nagyon nyugodtan, szakszerűen kell bánni, de hozzáteszem, ebben az esetben a világ legjobb fej és legaranyosabb állatáról beszélünk. Természetesen ezek felpörgetett lovak, az a dolguk, hogy kiugorjanak a gépből és menjenek. Amikor visszavonulnak, semmi baj nem lesz velük, hihetetlenül intelligensek” – ecsetelte Pécsi.

Amikor meglátogattuk Sambót, erről személyesen is meggyőződhettünk. A hároméves, veretlen csibész élvezte a simogatást, a boxába is bemehettünk, sőt, az idomár-zsoké, Bakos Gábor elárulta, hogy a másfél éves kisfia is imádja az erős, szép küllemű telivért.

„Nekem rögtön megtetszett, amikor idekerült Alagra. Szimpatikus, kompakt, csibész ló, olyan volt, amilyennek lennie kell egy yearlingnek. Ez 2019-ben történt. Most megpróbálunk neki egy könnyebb külföldi, olasz versenyt keresni még a Derby előtt, amit július első hétvégéjén futnak. Meglátjuk, ott hogyan teljesít. Mivel legutóbb 1900 méterrel nyert, a távot semmiképp sem szeretnénk csökkenteni” – árulta el Bakos, hozzátéve, hogy Sambo szigorú napirendet követ, de természetesen egyáltalán nem akarják kizsigerelni. Amikor nála jártunk, már pihent, túl volt a napi munkán, éppen ebédelt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?