INSIDER

Ruttkay Réka: A mentális egészségért lehet és kell is tenni!

Idén indult el Magyarországon egy új, szemléletformáló kezdeményezés, ami felhívja a figyelmet a mentális egészség fontosságára. A kampány keretében egyre több híresség vállalja fel a fizikai vagy mentális betegségét.
  • Szerző: Ripost

Mindenki – ezen a néven indult egy új kezdeményezés, amely mentális egészséggel, betegségekkel kapcsolatos ismereteket ad, hozzájárulva ezzel a jobb megértéshez, elfogadáshoz. A projektről, a mozgalom elindítója, a Civilút vezetője, Ruttkay Réka beszélt a Borsnak.

„Azt láttam magam körül, hogy sok embernek van mentális problémája, viszont nehezen beszélnek erről; nem tudják, hogy hova forduljanak segítségért. Ezért gondoltam arra, hogy szükség van egy olyan platformra, amely segíti a tájékozódást” – mondta Réka.

Ruttkay Réka
Fotó: Bors

A projekt elindításának az első lépése egy országos közvélemény-kutatás volt, amelyben a 18 és 65 év közötti magyar lakosokat kérdezték a mentális betegségekhez való hozzáállásukról. A kutatás egyik megállapítása, hogy az embereket foglalkoztatja a téma, tájékozódnak, képzik magukat. A kutatás részletei megtalálhatók a mindenki.eu honlapon is.

A Mindenki mozgalom életre hívásával szeretnék, hogy minél több emberhez eljusson az az információ, hogy mi is az a mentális zavar, és hogy a mentális egészségért lehet és kell is tenni! Ezért választották jelmondatul: „Beszélj róla, vidd hírül!”

„Célunk, hogy minél több ember bizalommal foglalkozzon a mentális egészség témájával, leküzdve saját előítéletét, félelmét vagy szégyenérzetét, és továbbra is bátran ismerkedjen a témával. Egészségünk védelme és megőrzése mindannyiunk érdeke és értéke!” – összegezte a mozgalom lényegét az alapító.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?