INSIDER

Dr. Rusvai Miklós: Ezért nem mindegy, milyen koronavírustesztet veszel!

Most, hogy egyre többen átestek már a fertőzésen és az oltást is egyre többen megkapják, sokakat foglalkoztat a kérdés, vajon mennyire váltak védetté a fertőzéssel szemben. Ennek kimutatására létezik már külön teszt is, ám vigyázat, könnyű összekeverni az egyiket a másikkal!
  • Szerző: Ripost

Egyre többen vásárolnak a patikákban koronavírustesztet, de sokan magánszolgáltatókhoz, laborokba is bejelentkeznek, hogy megtudják: átestek-e már a betegségen. Ha pedig átestek vagy megkapták az oltást, akkor vajon védettek-e, s ha igen, mennyire? A arra kereste a választ dr. Rusvai Miklós virológussal, hogy érdemes-e ezekre a tesztekre pénzt áldozni.

Antigén vagy antitest teszt?

Dr. Rusvai Miklós az elsők között leszögezte: az emberek hajlamosak összekeverni az egyébként elnevezésre tényleg nagyon hasonló antigéntesztet az antitestteszttel, pedig jó tudni, hogy pontosan melyik mit mutat ki, hiszen már mindkettőt meg tudjuk venni patikában.

„Nagyon fontos tisztázni, hogy az antigén teszthez – az otthonihoz is – az orrváladék szükséges, és a pillanatnyi fertőzöttséget mutatja ki. Ebből nem fogjuk megtudni, hogy korábban átestünk-e a fertőzésen!” – emelte ki dr. Rusvai Miklós, majd hozzátette: ha erre vagyunk kíváncsiak, vagy arra, hogy például egy oltást követően mennyire vagyunk védettek, akkor antitesttesztet kell vásárolnunk.

Melyik teszt mire jó?

Az otthon is használható antigénteszttel is orrváladékból mutatható ki a vírus Fotó: Pixabay.com

„Az az antitestteszt, amit otthon is tudunk használni, annyit mutat ki, hogy van-e ellenanyagunk, azaz átestünk-e már a fertőzésen, esetleg hatott-e az oltás, vagy sem. Ennek a mértékét, hogy mennyire is vagyunk védettek, csak a laboratóriumi tesztek képesek meghatározni, méghozzá különböző számértékekkel kimutathatóan” – emelte ki a virológus.

Melyik teszt mire jó?

Az otthoni antitestteszttel megtudhatjuk, hogy átestünk-e már a fertőzésen, és védettek vagyunk-e (Fotó: Szabolcs László)

Ha alacsony szintű, vagy nincs antitestes immunitásunk, akkor már nem is vagyunk védettek?

Azok közül, akik már átestek a fertőzésen, többen kaptak már ezeknek a teszteknek köszönhetően nem túl jó hírt is, azaz nagyon alacsony értékű antitest-szintet mutattak.

„Nekik sem kell kétségbeesniük, mert az immunrendszerünk háromszintű. Az első szinten a nyálkahártya immunitás van, majd a sejtes immunitás és végül az antitest immunitás. Az első kettőt azonban nem tudjuk mérni, de nagy valószínűséggel ezek is adnak védettséget, ezt több külföldi vizsgálat is bizonyítja” – emelte ki Rusvai Miklós.

Hátradőlhet, akinek magas szintű antitestes immunitása van?

„Én biztosan nagyon örülnék a helyében, mert ez azt jelenti, hogy védett a betegséggel szemben. De ettől függetlenül a szabályokat továbbra is be kell tartani – viselni a maszkot, kerülni a tömeget – hiszen attól a vírust még sajnos továbbadhatjuk” – hangsúlyozta a virológus.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?