INSIDER

Rusvai Miklós: „Remélem, elkapom az omikront”   

Meglepő kijelentést tett a magyar virológus a Ripostnak, melyet meg is magyarázott.
  • Szerző: Ripost

Az egész világ a koronavírus legújabb variánsa, az omikron miatt aggódik. A is arról kérdezte dr. Rusvai Miklós virológust.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Dr. Rusvai szerint közel a csúcspont

Dr. Rusvai Miklós (Fotó: YouTube)

„Egyelőre korántsem biztos, hogy az omikron szelídebb, mint a delta és a korábbi variánsok, ám ha beigazolódik, hogy valóban gyengébb megbetegítő képességű, akkor remélem, elkapom!” – kezdte a virológus, aki lapunknak megmagyarázta a meglepő kijelentését. Igaz, ehhez távolabbról indít.

Becsapósak lehetnek az afrikai adatok

„Nem teljesen összevethetők a korábbi mutációkról és az omikronról közzétett adatok, hiszen ez a variáns Afrika déli részén alakult ki, ahol a lakosság átlagéletkora 40 év alatti. Afrikában pont az Európában és Észak-Amerikában a koronavírusos betegek halálozásának szempontjából kritikusnak számító 60 pluszos korosztály jóval kisebb részarányban van jelen. Ezért nem tudjuk, hogy emiatt okoz-e kevesebb megbetegedést és halálesetet az omikron” – fejti ki Rusvai professzor.

Mit mutatnak az európai számok?

Mindenesetre a szakember biztatónak találja, hogy Angliában 300 vizsgált esetnél is megállapították, hogy súlyos betegség vagy halál nem kísérte az omikront. Ugyanakkor megjegyzi, ez a szám kevés a megnyugváshoz. „Több tízezer fertőzés kell itt Európában ahhoz, hogy lássuk, tényleg enyhült-e a megbetegítő képessége a koronavírusnak, és ha ez beigazolódik, akkor szeretnék megfertőződni az omikronnal” – erősíti meg kijelentését Rusvai Miklós.

Fotó: Shutterstock

Hármas védettséggel érvel a virológus

„Én mindhárom vakcinaadagot megkaptam, és ha bizonyítottan gyengébb az omikron megbetegítő képessége, akkor készséggel elkapnám azt, mivel, ha a vakcinás védelem mellett átesek a fertőzésen, akkor ezáltal magasabb szintű immunitásom lesz” – érvel Rusvai Miklós. Majd így folytatja: „Antitestes és sejtes védettség a vakcina hatására is létrejöhet, de nyálkahártya védettség csak a fertőzés után alakul ki. És ha valóban nem okoz olyan súlyos lefolyású betegséget az új variáns, akkor nem leszek nagyon beteg, csak védett” – hangsúlyozza a virológus.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?