INSIDER

Rusvai Miklós tiszta vizet önt a pohárba: így hat az oltás a poszt-Covid-tünetekre

Komoly előnyökkel jár, ha valaki – egyeztetve a háziorvosával – védőoltást kér, miután átesett a Covidon.
  • Szerző: Ripost

Bár azok is kapnak védettségi igazolványt, akik a közelmúltban átestek a koronavírus-fertőzésen, érdemes a háziorvossal történő egyeztetés után a védőoltást is felvenni, mert számos előnyt jelent az egykori covidosok számára – derül ki dr. Rusvai Miklós virológus szavaiból, aki a 7-nek nyilatkozott.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Dr. Rusvai Miklós virológus szerint komoly előnyt jelent a védőoltás az egykori covidos betegeknek

Dr. Rusvai Miklós virológus szerint komoly előnyt jelent a védőoltás az egykori covidos betegeknek
Fotó: Origo – Talán Csaba

Ahogy a koronavírus-betegség, úgy utána a poszt-Covid-tünetek is teljesen kiszámíthatatlanok, s akár egészen szélsőségesek is lehetnek. Olyan is előfordul, hogy valakin csak náthaszerű tünetekkel megy át a koronavírus, ám a gyógyulás után rengeteget szenved a kór utóhatásaitól.

„Sokféle poszt-Covid kínozhatja az embert: a tartós fáradékonyságtól a koncentrációzavaron, fülzúgáson és hajhulláson át a fejfájásig, látásromlásig. Jó hír, hogy a koronavírus elleni védőoltás csökkenti a poszt-Covid-tüneteket, így a Covidon átesetteknek érdemes mielőbb élni az oltás lehetőségével” – tanácsolja dr. Rusvai Miklós. Majd így folytatja:

„Védőoltással erősebb védelem váltható ki, mint amire a koronavírus-fertőzésből való felépülés után az immunrendszerünk képes.

Kevesen tudják, hogy míg a koronavírus elleni oltások sejtes és antitestes védelmet biztosítanak, azok, akik a koronavírus-fertőzés után (vagy előtt) kapják meg a vakcinát, a fentieken túl nyálkahártya-immunitást is szereznek” – tájékoztatta a 7-et dr. Rusvai Miklós virológus. A szakember hozzátette: utóbbinak köszönhetően a felső légutakban sem lesz képes megtelepedni a koronavírus.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?