INSIDER

Rossz hírünk van, ezt a betegséget is az alkohol okozza

Köztudott, hogy a májat károsítja az alkohol, de hogy a szívet is erősen veszélyezteti, arra most szolgáltattak bizonyítékot a szakemberek, amikor nyilvánosságra hozták az őszi müncheni sörfesztiválon végzett kardiológiai vizsgálatok eredményeit. Minél többet iszik valaki, annál nagyobb az esélye a szívritmuszavarra!
  • Szerző: Ripost

A véralkoholszint növekedése emeli a szívritmuszavar kockázatát – állapították meg a müncheni egyetemi klinika kutatói. A müncheni Oktoberfesten nagyszabású felmérést végeztek a sörözők körében alkoholszonda és okostelefonos EKG-mérés segítségével.

Az eredmény aggasztó: minél többet iszik valaki, annál gyakoribb, hogy kihagy, rossz ütemben dobban a szíve. Míg a szívritmuszavar előfordulása 1-4 százalékos, a fesztiválozók közül azonban minden harmadiknál észlelték a rendellenességet! Mindeddig klinikai körülmények között vizsgálták a pácienseket, nem közvetlenül alkoholfogyasztás után, ezért ez az eredmény a kardiológusok számára is újdonság, bár azt eddig is tudták, hogy az alkoholnak közvetlen szívkárosító hatása van.

Az alkoholfogyasztás a szív anyagcseréjét is kedvezőtlenül érinti. Emeli a szívverések számát, növeli a vérnyomást és kedvezőtlenül befolyásolja az ingerképző hatást. Holiday Heart Disease-nek, vagyis Hétvégi szív szindrómának nevezzük, amikor az ünnepek vagy hétvégék alatt elfogyasztott nagyobb mennyiségű alkohol hatására többen szívritmuszavar tüneteit észlelik – tájékoztatta a %%-ot Dr. Szauder Ipoly, a Kardiológiai Diagnosztikai Központ kardiológusa. Hozzáteszi:

Hétvégék után gyakrabban keresik fel betegei szívritmuszavar tüneteire panaszkodva, és ennek gyakran az alkohol az oka.

A mértéktartás és az egészséges életmód a kardiológus szerint is döntő, de ha valaki a szívritmuszavar tüneteit észleli, kerülje az alkoholfogyasztást és keresse fel orvosát.

Fel nem ismert magas vérnyomás vagy szívbetegség is állhat a háttérben - figyelmeztet. - Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a nőknél napi 10 gramm, férfiaknál pedig napi 20 gramm alkohol rendszeres fogyasztása már magas vérnyomáshoz, vagy akár szívelégtelenséghez vezető szívizom-károsodáshoz vezethet. A tapasztalatok szerint egyéntől is függ, hogy valakinek a szíve hogyan reagál az alkoholra, erre kiterjedő felmérések jelenleg nincsenek.

De ha lennének „alkohol ivásával járó vizsgálatok”, bizonyára nem lenne nehéz önkénteseket találni.

Arról, hogy ilyenkor mi történik a szívben, a csütörtöki napilapban olvashatsz!
 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?