INSIDER

Román autónepperek horrorkaravánjai lepték el a magyar utakat

Ijesztő román autószállító karavánok száguldoznak a magyar utakon, veszélyeztetve a szabályosan közlekedő autósokat. Volt olyan sofőr, aki az utánfutós autószállító trélerével egy másik utánfutós autószállítót vontatott! A Ripost kiderítette, mi áll az egyre aggasztóbb jelenség hátterében.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Csak a csodának köszönhető, hogy nem okoztak még súlyos balesetet a magyar utakat ellepő román horrorkaravánok. Látni is ijesztő, nemhogy elhaladni egy-egy, a KRESZ és a józan ész szabályainak fittyet hányó vontatmány mellett. Egyre-másra érkeznek hírek és fotók a horrorkaravánokról.

 

Sorra buknak le a merész sofőrök

Szép mutatvány: egy román rendszámú Mercedes szabadidő autó, melyhez egy két autóval megpakolt utánfutót kötöttek, ami egy utánfutós családi autót vontat. A horrorkaravánt az M43-as autópálya Rákóczi telepi lehajtójánál kapcsolták le a rendőrök.

Az M1-es autópályán nyomta a gázt annak a szintén román trélernek a sofőrje, aki nemcsak egy autót szállított, de a hozzá kapcsolt utánfutón két további kocsit, valamint egy kisebb utánfutót is vitt. Utóbbi ráadásul csak keresztben fért el, így egy méterrel kilógott a vontatmány szélétől. Ezt egyébként egy hanyagul rácsomózott láthatósági mellény tudatta a többi autóssal…

Mátészalkán is nézhettek az autósok, amikor egy Ford személyautó vontatott egy Mercedes kisbuszt, amihez egy mezőgazdasági munkagéppel megpakolt, hibás világítású utánfutót kötött a román tulajdonos.

A negatív csúcsot egyébként az a vezető tartja, aki úgy vitt egy személyautót a trélerével, hogy ahhoz egy kisteherautóval megpakolt utánfutót kötött, amivel egy másik, két kocsival terhelt utánfutós autószállítót vontatott.

A Püspökladánynál megállított horrorkonvoj olyan hosszú volt, hogy nem is fért rá egy képre...

 

Csak a pénzről szólnak a veszélyes konvojok

A %% úgy tudja, az esetleges bírságokkal együtt is megéri a románoknak horrorkonvojokat engedni a magyar utakra. Egy neve elhallgatását kérő, Romániában élő magyar férfi elárulta a %%-nak, miért.  

„Németországban egyre szigorúbbak a környezetvédelmi szabályok, sorra vonják ki az erősen légszennyező kocsikat, amiket fillérekért lehet kint megvenni. Nem beszélve azokról az autókról, amelyek nem üzemképesek! Ezeket megveszik a dörzsölt román autónepperek, s a lehető leggazdaságosabb, ám a KRESZ-re fittyet hányó módon átutaztatják Magyarországon. Bár lebukhatnak, még a bírsággal együtt is megéri nekik a kockázatot ez a fajta szállítás.

A szabálysértési törvény legalacsonyabb tétele 5000 forint, míg a plafon akár több százezer forint is lehet, az autónepperek így is jól járnak. Minden kiadással és bírsággal együtt egy-egy sokautós horrorkonvoj legalább félmillió forintnyi hasznot jelent”

– magyarázza a bennfentes.

 

Hogy miképp jutnak át a határon a horrorkonvojok, és miért is jelentenek veszélyt a többi autósra, kiderül a keddi napilapból. Keresd az újságárusoknál!

 

(Fotók: Police.hu)

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?