INSIDER

Rohác vallomása mindent megváltoztathat: újabb fordulat várható

Bizakodással várja a Kúria döntését H. István, akit évekkel ezelőtt jogerősen 15 évre elítéltek Prisztás József megöléséért.
  • Szerző: Ripost

A hét éve börtönben ülő férfi előtt ugyanis felcsillant a remény, hogy hamarosan kikerülhet a rácsok mögül. Az Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-gyilkosság miatt már jogerősen életfogytiglani fegyházbüntetését töltő Jozef Rohác ugyanis váratlanul vallomást tett, amelyben magára vállalta a milliárdos üzletember lelövését, amelyre az ukránok adtak megbízást.

H. István minden egyes vallomásában konzekvensen tagadta, hogy köze lenne a gyilkossághoz – mondta el a Blikknek a férfi ügyvédje. – Az ő bűne egyszerűen annyi volt, hogy rossz időben volt rossz helyen. Mindössze három hónapja dolgozott akkor Portik Tamás sofőrjeként. Az 1996-os gyilkosság időpontjában nem is volt Budapesten – szögezte le dr. Patócs Ilona. – Alibijét többen is igazolták, de a bíróság ezt mégsem vette figyelembe. Védencem soha nem volt előtte büntetve, teljesen normális életet élt. A börtönben sem kellett egyszer sem megfenyíteni, mintarabként viselkedik. Pár napja voltam nála a börtönben, és ilyen izgatottnak, mint most, még soha nem láttam. Azt mondja, nagyon fél beleélni magát a szabadulásba – árulta el az ügyvéd.

H. István nehezen viseli, hogy a családjától távol van, fiával és unokatestvéreivel azonban tartja a kapcsolatot. Idős, mozgáskorlátozott édesanyja nem tud Szombathelyre utazni, a Büntetés-végrehajtás pedig nem engedélyezi, hogy csak ezért Budapestre helyezzék.

– Rohác vallomását követően perújítást kezdeményeztem, illetve, hogy a védencemet helyezzék szabadlábra. Ha minden jól megy, az újabb tárgyalásokra H. már otthonról érkezik vélte a védő.

Mint ismeretes, 1996. november 1-jén Óbudán, a Ladik utcában megölték az autójába beszálló Prisztás József vállalkozót. Gyilkosa kerékpárral távozott a helyszínről. A Fővárosi Ítélőtábla döntése szerint a gyilkosságot Portik Tamás testőre, H. István követte el. Bűnösségét a koronatanú vallomása, a cellainformációk és a híváslisták támasztották alá.

És ezeket olvastad már?