INSIDER

Rekordot dönthet a belföldi turizmus

A tavaly belföldi rekordot hozó nyári hónapok után idén júliusban tovább emelkedett a hazai turisták vendégéjszakáinak száma Magyarországon – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese szerdán Zalakaroson.
  • Szerző: Ripost

Könnyid László az új városközpontnak kialakított Karos Korzó avatásán azt mondta:

Az előzetes adatok szerint több mint 5,2 millió vendégéjszaka várható júliusban a hazai turisták részéről, de augusztusra is meghaladja már a 3,2 milliót a foglalások száma.

Ez alapján várható, hogy a múlt évi rekordhoz képest akár tizedével is bővülhet a belföldi vendégéjszakák száma júliusban.

A vendéglátás növekedése idén az első negyedév után indult meg – hangzott el korábban a Magyar Turisztikai Ügynökség székesfehérvári konferenciáján. Az első három hónapban 40-45 milliárd forintos havi árbevételt realizáltak. Ez a szám májusban gyakorlatilag már 84 milliárd forintra, júniusban pedig 102 milliárd forintra nőt.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója azt mondta: az év első három hónapjában kétmillió vendégéjszakát regisztráltak az ország szálláshelyein, áprilisban 600 ezret, májusban 1,3 milliót, júniusban pedig már két és fél milliót. Hozzáfűzte: ez az arány 62 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban, amikor a belföldi turizmus rekordévet könyvelt el.

Guller Zoltán hozzátette, hogy az idei vendégéjszaka számra vonatkozó becslésüket a turizmusból eddig kinyert adatokra alapozzák.

Felidézte, 2019 nyarán indult el a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ, amely pontos adatokat biztosít egyebek mellett a turisztikai fejlesztésekre, marketing aktivitásra vonatkozó döntésekhez.

Kiemelte, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz beérkező adatok például a szálláshelyekre érkező turisták nemét, életkorát és költéseiket mutatják meg, valamint, hogy mennyi a szálláshely szolgáltatás díja.

Az ország valamennyi szálláshelyéről kapnak információkat, amelyek alapján azt is meg tudják mondani, hogy például a labdarúgó Európa-bajnokságra Magyarországra érkező hollandok, németek vagy csehek hol laktak és szálláshelyükön mennyit költöttek. Végre nem egy kérdés, hogy egy futball meccs megrendezése hasznos-e vagy sem a gazdaságnak, hiszen részletes adatok állnak rendelkezésre egyebek mellett a vendégek számáról, költéséről, szállásáról – mondta az MTÜ vezérigazgatója.

Guller Zoltán jelezte, a belföldi vendégforgalomról is pontos adatokkal rendelkeznek a központ működésének köszönhetően.

A vezérigazgató arra számít, hogy erős lesz a július és az augusztus is. Jelezte: úgy látják most, hogy 15 százalékkal jobbak az eredmények ebben az évben, mint tavaly. Szerinte ha minden jól alakul, idén országos szinten 30 millió vendégéjszakát könyvelnek el. A 2019-es 41 millióhoz képest ez ugyan kevesebb, de a tavalyi 23 millió vendégéjszakához képest jóval magasabb.

„A turisztikai szektor amilyen gyorsan össze tud omlani, olyan gyorsan fel is tud éledni” – nyilatkozta Flesch Tamás az InfoRádió Aréna című műsorában. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint a munkaerő jelenti most a legnagyobb kihívást, de Budapesten kívül erős nyárra számítanak. A Balatonon már attól tartanak, hogy a túlzsúfoltság ne menjen a minőség rovására. Az elnök jelezte: a hazai szállodaiparban 65-70 ezer ember dolgozott, és a fele maradt meg a bezárás után, őket kell most pótolni folyamatosan.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?