INSIDER

Rég kaptak ilyen jó hírt az egyetemisták

Nagyszerû hír a felsőoktatásban tanulóknak és családjaiknak: 40 százalékkal megemelték a felsőoktatásban a szociális ösztöndíjakra fordítható keretet szeptembertől. Évente 2 milliárd forinttal többet, idén már 6,2 milliárd forintot oszthatnak el a rászoruló diákok között. Ez azt jelenti, hogy több diák kaphat szociális ösztöndíjat, és a korábbinál nagyobb összeget.
  • Szerző: Ripost

"Nő a főiskolai, egyetemi szociális ösztöndíjakra fordított összeg" – jelentette be tegnap Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Jelenleg 136 ezer diák tanul államilag támogatott képzésen, és 20-30 ezren részesülnek szociális ösztöndíjban. Szeptembertől nem csak a számuk, de az ösztöndíjuk mértéke is nő.

"Azt szeretnénk, ha Magyarországon egyszerre lenne versenyképes a felsőoktatás, illetve a hallgatók érezzék, hogy a magyar adófizetők támogatják tanulmányaikat"

– mondta Balog Zoltán.

Palkovics László, oktatási államtitkár fontosnak tartja, hogy egy hallgató se maradjon ki a felsőoktatásból csak azért, mert nem tudja fizetni a tanulmányait és a megélhetését. Hozzátette: ha szükséges, további változások is életbe léphetnek.

Szociális ösztöndíjat azok a diákok kaphatnak, akiknek a családja nem tudja finanszírozni a tanulmányaikat. Jogosultak rá a fogyatékkal élők, az egészségi állapotuk miatt rászorulók, a halmozottan hátrányos helyzetűek, a nagycsaládosok, a félárva és árva diákok.

Az intézkedés azt jelenti, hogy többen tudják majd igénybe venni a szociális ösztöndíjat, és aki megkapja, annak nagyobb összeget folyósíthatnak

– tájékoztatta a %%-ot Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke. Az, hogy idén ősztől hány diák és mennyivel több pénzben részesül, az intézmények belső szabályozásától és a pályázók számától függ.
A %% megtudta: eddig egy diák legkevesebb 1000 forintot kapott, a legmagasabb szociális ösztöndíj mintegy 30 ezer forint havonta.

 

A %% egy Debrecen környéki egyetemista lány példáján keresztül bemutatja, mennyibe is kerül egy nem túl tehetős családnak az egyetemi élet, illetve azt is, hogy milyen bevételekhez juthatnak a különböző támogatásokkal. Erről bővebben a szombati %% napilapban olvashatsz! Keresd az újságárusoknál!

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?