INSIDER

Reagált a Szent János Kórház a fizetésekről hazudó hírekre

Nem százezer, hanem több mint négyszázezer forintot kap az ápoló.
  • Szerző: Ripost

A 24.hu-n jelent meg egy cikk arról, hogy egy ápoló, aki a Szent János Kórház Covid-osztályán dolgozik, csak százezer forint fizetést kapott, miközben több mint kétszáz órát dolgozott a koronavírussal fertőzött betegek között, talpig védőfelszerelésben.

Király Mónika, szakápoló

Fotó: MTI – Képünk illusztráció, nem a meg nem nevezett ápoló

A kórház reagált, és elmondták, az ellenzéki médiumokban megjelent írások valótlan állítások egész sorát tartalmazzák.

„A cikkekben említett dolgozó nem százezer forintot, hanem a kétheti karanténért járó táppénzzel együtt kétszázezer forintot kapott eddig, és ez további százezrekkel egészül ki. A májusban átutalt fizetése ugyanis még nem tartalmazta a COVID-osztályon dolgozók számára megállapított 180%-os szorzóval kiszámított mozgóbért, amit néhány nap múlva, júniusban kap meg” – részletezték.

A kórház elárulta, hogy az intézményben évek óta úgy van – az érdekvédelmi szervezetek jóváhagyásával -, hogy a mozgóbér a tárgyhót követő második hónapban jelenik meg az elszámolásban.

Így az említett ápoló a júniusi utalással a májusi alapbér és az április hónapban, a COVID-osztályon ledolgozott órák után bruttó 624.000 forintra számíthat, tehát nettó 415.000 forintot kap kézhez.

„Mióta kórházunk bekapcsolódott a COVID-betegek ellátásába, intézményi hatáskörben biztosítottuk a magas kockázatú ellátóhelyeken dolgozó kollégáink kiemelt anyagi megbecsülését. Minden kollégánk részére, akik az izolációs vagy karantén osztályokon zajló munkában részt vettek, az ott teljesített órákat 180 százalékos emelt szorzóval számoltuk el március és április hónapban is. Akik pedig két hét karanténban voltak, azok benyújtották táppénz kiegészítési igényüket, hogy az eddig átutalt 60 százalék helyett teljes, 100 százalékos táppénzt kapjanak” – írta a Szent János Kórház.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Lazac, töltött káposzta, pulykasült? Segítünk, hogy mi kerüljön karácsonykor az asztalra

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?