INSIDER

Razziázott a NAV: 24 milliós kamuszállítmány akadt a horgukra

A pénzügyőrök egy lengyel autót ellenőriztek, a fuvarlevél szerint 3 raklap árut szállított Romániából Németországba.
  • Szerző: Ripost

A pénzügyőrök a raktérben Nike feliratú sportcipőket és különféle márkajelzésű (Chanel, Dior) parfümöket találtak. A kiérkező szakértő megállapította, hogy mind a lábbelik, mind az illatszerek hamisítványok.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

 

Az összesen 24 millió forint értékű hamis árut lefoglalták és iparjogvédelmi jogok megsértése miatt büntetőeljárást indítottak – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

„A hamisított termékek kiszűrése a piacról azért is fontos, mert azok nemcsak a gazdaság szereplőinek okoznak jelentős károkat, hanem a vásárlókra nézve is magas egészségügyi kockázatot jelenthetnek„ – magyarázzák a szakemberek.

Mi lesz a lefoglalt áru sorsa

A lefoglalt termékek sajátosságai szerint, az elkobzásról szóló bírósági döntés után több megoldás lehetséges:

1. Közérdekű felhasználás (a köznyelv ezt a karitatív felhasználással azonosítja):

A közérdekű felhasználásra kizárólag a Karitatív törvényben meghatározott dolog ajánlható fel. A NAV általi felajánlások jellemzően a ruházkodási cikkeket (zokni, nadrág, cipő, póló, gyerekruha stb.) és a raklapok megsemmisítése után fennmaradt fahulladékot tartalmaznak.

A NAV időről időre összesítést készít a tételekről, a kimutatást pedig eljuttatja a segélyszervezetek részvételével működő Karitatív Tanácshoz.

Az ásványolaj – ha elkobozzák – a katasztrófavédelmi szervnek átadható oktatási, gyakorlatozási célra, elszámolási kötelezettséggel.

2. Értékesítés: ha nem lehet közérdekűen felhasználni, illetve a Karitatív Tanács nem fogadja el a felajánlást.

Ha a lefoglalt termékek jellege, illetve a vonatkozó jogszabályok megengedik, akkor a NAV az elektronikus árverési felületén értékesíti a termékeket.

3. Megsemmisítés: azokat a dolgokat, amelyek sértik vagy veszélyeztetik a közrendet, a közegészséget, a környezetet vagy a közerkölcsöt meg kell semmisíteni és azokat is, amelyek birtoklása a közbiztonságot veszélyezteti, vagy jogszabályba ütközik, például iparjogvédelmi jogokat sért, azaz a hamis dolgok.

Ha a bíróság az iparjogvédelmi jogok megsértése miatt elrendeli a lefoglalt hamis áruk elkobzását és megsemmisítését, akkor azokat a törvény alapján meg kell semmisíteni. A karitatív felajánlás vagy az értékesítés ebben az esetben kizárt.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?