INSIDER

Rámozdultak a magyarok az új akcióra

Ennyi önkéntes még sosem jelentkezett az "országos nagytakarításra". Több mint 3000 helyszínen, mintegy 240 ezren vesznek részt az idei TeSzedd! akcióban. Egy hétig tart a nagy szemétszedés, az első napon a Ripost is elkísérte az önkénteseket.
  • Szerző: Ripost

Hiába a hétfő reggel, így is remek kis csapat gyűlt össze a budapesti Ördögorom természetvédelmi terület sarkánál, a Magasúti lejtőnél: ott kaphatták meg az önkéntesek a nyolcadik alkalomal megrendezett TeSzedd! szervezőitől a munkához szükséges kesztyűket és a zsákokat.

Hétfőn kezdődött és vasárnapig tart ugyanis a TeSzedd! önkéntes mozgalom szemétszedő hete, a cél: Magyarország megtisztítása. Magyarország legnagyobb önkéntes környezetvédelmi megmozdulása eddig minden rekordot megdönt: az önkéntes szemétszedés idén az eddigi háromnaposból egyhetessé vált, és minden eddiginél többen jelentkeztek rá.


A budapesti XII. kerületben az Ördögorom egy népszerű kirándulóhely.  „Amikor kiderült, hogy lesz idén is TeSzedd, rögtön tudtam, hogy én is részt veszek rajta" – mondta el a %Ripost%-nak Kovács Réka, aki természetvédelmi mérnöknek tanul az egyetemen.

„Önkéntesként gyakran veszek részt szemétszedési akciókon, fontosnak tartom az ilyen megmozdulások, mert hiszem, hogy mi emberek igenis sokat tudunk tenni a környezetünkért" – tette hozzá.


Ezen a területen a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a fővárosi természetvédelmi őrszolgálat és a FÕKERT Zrt. közös szervezésében történt a szemétgyűjtést.

Réka, gyakorlott önkéntesként ismeri a biztonsági előírásokat, és azt, hogy mi számít veszélyes hulladéknak.
Miután megbeszélték, ki honnan szedi össze a szemetet és hova kell tenni a tele zsákokat, felszerelkezve elindult a csapat. A szervezők kesztyűket és zsákokat is biztosítottak, a szemételszállításról a minisztérium gondoskodott. Sajnos nagy szükség volt az akcióra: nem telt el sok idő, és szeméttel teli vödrökkel jöttek ki az erdőből az emberek. A legtöbb eldobott szemét errefelé a sörös doboz, a csomagolópapír, az eldobott kekszes zacskók és csokipapírok.

„Örülünk, hogy vannak emberek, akik fontosnak tartják a tiszta környezetet és hajlandóak tenni is érte " – mondta el Buczkó Máté természetvédelmi őr. Az őrszolgálat is minden évben részt vesz a TeSzedd! akcióban, az előző években is több konténer szemetet szedtek össze.

A hétfői akcióban ezen a helyszínen nem voltak túl sokan, de ez érthető, hiszen munka- és iskolaidő volt. Kedden és szerdán országszerte az iskolák akcióznak, rengeteg diák megy ki szervezett körülmények között szemetet szedni. A hétvégén pedig, amikor jobban ráérnek majd az emberek, igazi szemétszedő „nagyüzem” várható: országszerte több ezer helyszínen folytatódik majd a nagy szemétszedés…


Hova mehetünk szemetet szedni?
A szelektalok.hu honlapon lehet kiválasztani a helyszínt és az időpontot, hogy hol szeretnénk szemetet szedni. A  önkéntesek regisztrációja már lezárult, ezért új helyszínt már nem lehet bejelenteni, de a szemétszedésekhez bárki csatlakozhat. A honlapon a „hol szedjem?” menüpont alatt dátummal és térképpel találhatóak a helyszínek. Utóbbin zölddel jelölik a nyilvános szemétszedő eseményeket, szürkével pedig a zárt szervezésű szemétszedő akciókat. A gyűjtés minden helyszínen addig tart, amíg el nem fogy a szemét, illetve, ameddig az időjárás és az önkéntesek lelkesedése lehetővé teszi azt.


Átfogó programot dolgoz ki a kormány

„A szemetelés egyik oka a kereskedelemben használt túl sok csomagolóanyag, ezért a kormány azon dolgozik, hogy ezeket az anyagokat betétdíjassá tegye” – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért szemléletformáló kampány megnyitóján. Hozzátette: a kormány, a lakosság és a vállalatok összefogására van szükség a szemetelés és az illegális hulladéklerakók visszaszorítása érdekében.

 

Illegális lerakó Szigetszentmiklóson

Hatalmas illegális szemétlerakóvá vált egy körforgalom a Csepel és Szigetszentmiklós közötti forgalmas összekötő úton. A környék ősz óta telt meg több mázsányi hulladékkal, amit a körforgalom egyik használatlan kiágazásához dobálnak szét. „Néhány nappal ezelőtt csaknem 40 köbméternyi szemetet szedtünk onnan össze munkagépekkel. Járőrös ellenőrzéseket is végzünk, cél, hogy lebuktassuk az illegális szemetelőket” – tájékoztatta lapunkat a szigetszentmiklósi önkormányzat.


Netes divat lett a szemétgyűjtés
Egy olyan friss kihívás söpört végig az elmúlt napokban az interneten, amit csak üdvözölni lehet: önkéntesek zsákokba gyűjtik a szemetet, majd „előtte-utána” fotókat posztolnak a közösségi oldalakon. B. Virág bejegyzése például több ezer lájkot és megosztást kapott a Facebookon: a lány egy barátnőjével és egy fiúval Vértesszőlős közelében szedett össze rengeteg zsáknyi szemetet.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?