INSIDER

Rakonczay Gábor: Szenegálból újra nekivágok az Atlanti-óceánnak

Újra nekivág a lehetetlennek az extrémsportoló, továbbra is egy SUP deszkával szeretne átkelni az Atlanti-óceánon, január elején indul majd útnak.
  • Szerző: Ripost

A világrekorder a Metropolnak mesélt terveiről, köztük arról, hogy ezúttal Szenegálnál száll majd hajóra.

rakonczay

Rakonczay Gábor idén év elején már másodjára indult el az 5200 kilométeres távon, ám a körülbelül két hónapos kalandot végül hat nap után fel kellett adnia. Az extrémsportoló azóta hazatért a Kanári-szigetekről, és eldöntötte, hogy újra megpróbálkozik az expedícióval.

Másik hajót épít

Rakonczay Gábor az elmúlt hetekben fizikailag és mentálisan is kipihente magát, időközben pedig rájött, hogy ha még javít a körülményeken, akkor talán valóra válhat az álma, hogy egy kabin nélküli hajóval érjen célba.

„Nem a Kanári-szigetekről indulok majd, hanem Szenegálból, vagyis jóval délebbről. Ez a táv egy picit rövidebb, ugyanakkor melegebb, és a hajóforgalom is kisebb. Bízom benne, hogy így sikerülhet„ – jelentette ki a Metropolnak az óceán-átszelő világrekorder, aki a januárra tervezett expedícióhoz új hajót is épít, ami a korábbinál egy picit nagyobb és íveltebb lesz remélve, hogy így kevesebb víz éri majd evezés közben.

Alábecsülte a sebességét

Az extrémsportoló nincs elkeseredve amiatt, hogy korábban vissza kellett fordulnia, a tanultakat pedig mindenképp beépíti a következő útba.

„Évek óta keresem a saját határaimat, úgy érzem, hogy idén ezt megtaláltam, hisz a végsőkig elmentem. Ettől függetlenül egy expedíción mindig van mit javítani, és rengeteget segít az a tapasztalat, amit eddig megszereztem. Kiderült például az, hogy a vártnál sokkal gyorsabban evezek, így az utat akár 50 nap alatt is meg tudom tenni, ami óriási könnyebbséget jelent” – mesélte.

Szeretné visszakapni a SUP deszkáját

Amikor Gábort hat nap után kimentették, a hajóját ott kellett hagynia az óceán közepén. A 80 kilós SUP deszka azóta is ott hánykolódik, ám az extrémsportoló nem tett le arról, hogy vissza kapja azt.

„Több felajánlást is kaptam hajósoktól, hogyha arra járnak, összeszedik. Emellett van rajta egy jeladó, így pontosan látjuk, hogy épp merre jár. Evezés nélkül nagyon lassan sodródik, de ha ilyen tempóban halad, akkor egy jó fél év múlva Közép-Amerika környékén akár partot is érhet„ – mondta a világrekorder.

400 kilométert fut iskolák között

Gábornak az új hajó megépítése és az útra való felkészülés mellett sok más terve is van az idei évre nézve.

„Májusban körbefutom a Balatont, és lesz még két másik több száz kilométeres távom. Kelet-Magyarországon például az egészségügyi iskolákat fogom végiglátogatni, velem tart az egyik barátom is. Az iskolák közötti távot – összesen 400 kilométert – futva tesszük meg, és közben mindenhol tartunk egy előadás a sport fontosságáról. Már várom! ”– tette hozzá Rakonczay.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?