Létrehozva: 2021.07.07.

Mi ezért ragaszkodunk a maszkhoz! Aki még viseli, elárulta, hogy miért

Amióta megvan az 5,5 millió beoltott, már nem kötelező a maszk használata, sokan mégsem dobták el.

Szerző Ripost

Már a tömegközlekedési eszközökön és bevásárlóközpontokban sem kötelező hordani a maszkot, csak az egészségügyi és a szociális intézményekben, ennek ellenére sokan még mindig hordják, sok ember ragaszkodik a maszkhoz. Megkérdeztük: miért?

„Plusz biztonságot ad!” – mondta el lapunknak László. „Merthogy nem múlt el a pandémia! Senki sem tudja, hogy mikor jön globálisan vagy az országba ez a delta vagy gamma vagy x mutáns és ezektől védenek-e a jelenlegi vakcinák. Azt se tudni, hogy elegen oltva vagyunk-e vagy sem, nem tudjuk… Jobb a megelőzés, amennyit én a szerény eszközeimmel tudok, azt megteszem.”

„Én elfelejtettem kint levenni, csak azért van most rajtam” – kezdi Ilona. „De bent kell, csak úgy tudok vásárolni.” Miután elmondtuk neki, hogy ez a szabály már nincs érvényben, meglepődött: „Hát a múlt héten még szóltak, hogy vegyem fel! Hát most már én nem tudom… Köszönöm, hogy szóltak.”

Zsuzsa fél, mert számít a járvány negyedik hullámára: „A biztonság kedvéért hordom a maszkot, mert nem akarok mást megfertőzni és nem akarom, hogy más megfertőzzön engem.”

Auréliáék csak zárt térben hordják a maszkot: „Mi csak az üzletbe vettük fel, mert véleményünk szerint még nincs itt az ideje, hogy a zárt téri maszkviselést eltöröljék, még nagyon nincs. Kint már mi se hordjuk, de a delta mutáns miatt bent indokoltnak látjuk, még veszélyes. Akiket még csak egyszer oltottak, náluk ki se alakult a maximális védelem, így rájuk is vigyáznunk kell.”

Kötelező maszkviselés vége

Azzal, hogy szombatra elértük az 5,5 millió beoltottat, egy régen vágyott enyhítés lépett életbe a maszkviselés tekintetében, vagyis szinte sehol sem kötelező már hordani a kellemetlen, de kétségtelenül hasznos kis kiegészítőt. Ezzel együtt pedig mázsás teher hullott le nem csak az utca emberéről, de a boltok és üzletek eladóiról is.

Pintér Sándor belügyminiszter a Magyar Közlönyben hivatalos határozatban hirdette ki, hogy Magyarország elérte az 5,5 millió beoltottat, így szombaton életbe lépett a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának hatodik fokozata, amely újabb fontos állomás az élet és a gazdaság újraindításában. Több korlátozás is megszűnik.

Az új szabályok szerint

  • megszűnt a kötelező maszkviselés az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön, de a kórházakban és szociális intézményekben még viselni kell. Ugyanakkor bárki bárhol hordhat védőmaszkot, ha úgy érzi, szüksége van rá.
  • védettségi igazolvány nélkül is be lehet menni a vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra.
  • megszűntek az üzletekre vonatkozó eddigi korlátozások, a távolságtartási szabály és már nincs négyzetméter alapú létszámkorlát.
  • marad létszámkorlátozás: a családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszámkorlát 100 főre, a lakodalom esetén a 200 fős felső határ 400 főre emelkedik.
  • Ezekben nincs enyhítés

    Nem történt enyhítés a sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények tekintetében. Ezeken a rendezvényeken marad a létszámkorlátozás és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett engedhetők be ezekre a rendezvényekre.

    Az egyetemek és a főiskolák is készülődhetnek a jelenléti oktatás visszaállítására.

    A kormány nemzeti konzultációt indított, amelyben kikéri a magyar emberek véleményét a járvány utáni életről, többek között a gazdaság újraindítását, a munkahelyek védelmét, és a családok további támogatását érintő kérdésekben. A nemzeti konzultáció kérdései: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/nemzeti-konzultacio-kormany-kozzetette-most-indulo-nemzeti-konzultacio-kerdeseit

    Szerző Ripost

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Julian Nagelsmann tárgyal a Bayern Münchennel, napokon belül eldől a sorsa

    ripost.hu

    Idő előtt kiderült a Házasság első látásra egyik párjának döntése

    mindmegette.hu

    Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

    vg.hu

    Megérkezett a bejelentés: egyszerre emelkedik és csökken nagyot Magyarországon az üzemanyag ára

    ripost.hu

    Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

    vg.hu

    Történelmi eső mosta le a térképről Dubajt

    origo.hu

    Brutálisan összeverték az utcán a TV2 sztárját

    she.life.hu

    A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

    videa.hu

    Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

    ripost.hu

    "Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

    ripost.hu

    A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    INSIDER

    Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

    INSIDER

    Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

    INSIDER

    Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

    INSIDER

    Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

    INSIDER

    Csekkold le most, hogy be vagy-e jelentve!

    INSIDER

    Meddig tart még ki a rossz idő? Pokoli híreink vannak a következő napokra

    INSIDER

    Járványveszély: a kormány megvédi a perrel támadott gyermekorvosokat

    INSIDER

    Úgy szálltak ki, mint egy tankból: gyermekes apuka karambolozott Érden - Fotók