INSIDER

Rágalmazás és becsületsértés: feljelenti a DK-s képviselőt az Országos Vérellátó Szolgálat

Az Országos Vérellátó Szolgálat reagált a Demokratikus Koalíció nemtelen támadásaira. Tűrhetetlen, hogy ilyen hangulatkeltéssel veszélyeztessék a véradást!
  • Szerző: ripost

A Demokratikus Koalíció (DK) parlamenti interpellációban és médiumokban támadta az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz) plazmaértékesítését.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A párt vasárnap jelentette be, hogy feljelentik az Országos Vérellátó Szolgálatot, mert szerintük áron alul adják el a magyar vérplazmát magáncégeknek, ezzel megkárosítva a magyar államot.

A feljelentésre az OVSz is reagált, az MTI-n keresztül hivatalos közleményben cáfolták a nemtelen vádakat.

„A betegellátásból tilos politikai támadást csinálni! Az OVSz az elmúlt években megtöbbszörözte a terápiás plazma betegek kezelésére nem szükséges mennyiség eladási árát, amelyet gyógyszeralapanyagként értékesít a további betegellátás érdekében. Ráadásul az új szerződés szerint a gyártó köteles az általa vásárolt plazmából előállított gyógyszereket Magyarország számára biztosítani. Ezzel az OVSz nagyban növelte a betegbiztonságot, valamint milliárdokkal növelte az állam bevételeit, pont ellentétesen az állításokhoz képest. De kétségtelen, hogy felrúgta az addigi kényelmes, verseny nélküli állapotot, amelyet a szocialista-SZDSZ kormány hagyott örökségül” – közölte az Országos Vérellátó Szolgálat.

„A Demokratikus Koalíció – ahogyan azt már megszokhattuk – ismét a multik érdekeit védi a magyar betegek érdekeivel és a magyar költségvetéssel szemben, azonban könnyen bizonyíthatóan valótlanságot állít, így rágalmazásért és becsületsértésért az OVSz feljelentést tesz a hamis hírt közlő médiumokkal és a DK-s képviselővel, Sebian-Petrovszki Lászlóval szemben.” – szögezték le.

A közleményben ugyanakkor tisztázzák, hogy a terápiás felhasználásra nem kerülő friss, fagyasztott plazma (FFP) értékesítése külön jogszabály alapján történik, amely a hazai betegellátás biztonságát és a nemzeti önellátást szem előtt tartva szigorú korlátozásokat határoz meg.

Csak gyógyszeralapanyagként lehet értékesíteni, és a felhasználónak elkülönítetten kell kezelni a gyógyszergyártás folyamata során.

„A DK közleményében hangoztatott világpiaci ár nem létezik, mert a plazma a hazai gyakorlatnak megfelelően, bár más korlátokkal, de az Unió egyik országában sem hozható szabadkereskedelmi forgalomba. Emellett értékét jelentősen befolyásolja, hogy mely országból, milyen módszerrel, és főként, milyen populációtól gyűjtik, valamint átesett-e előszűrésen, és ha igen, akkor milyen tesztelési eljárásokkal szűrték az esetleges fertőzőképességét. A legutóbbi versenyeztetéssel elért, a korábbiakhoz képest igen magas ár a COVID miatti megnőtt kereslet és lecsökkent kínálat következtében állt elő, ugyanis az OVSZ-nek kellő ütemérzékkel sikerült versenyt generálnia. Ezt bizonyítja, hogy míg a 2017-ben lefolytatott versenyeztetési eljárás során 2 ajánlat érkezett, addig a 2020-ban kiírt tenderen valamennyi felkért piaci szereplő érvényes ajánlatot tett. Jelenleg az OVSz a DK támadásában említett Az OVSz működésével kapcsolatos, közérdekű adatokat tartalmazó minden anyag a törvényi előírásoknak megfelelően megtalálható a honlapunkon, működésünk transzparens. A képviselő által kért iratokat két okból nem adtuk át: egyrészt, mivel a velünk versenyeztetési eljárás alapján szerződésben álló cég üzleti titokra hivatkozva ehhez nem járult hozzá (tehát nem az OVSz üzleti érdekére hivatkoztunk, mint ahogyan azt a képviselő állította), másrészt azért, mert a Magyar Ügyvédi Kamara hivatalos nyilvántartása szerint akkor és most is inaktív, ügyvédi tevékenység gyakorlása alól felmentett, így képviseleti jogosultsággal nem rendelkező dr. Czeglédy Csaba Adrián ügyvéd által használt e-mail címre, az [email protected] e-mail címre kellett volna megküldeni a magyar egészségügy érdekeit maximálisan védő, nyilvánvaló üzleti titkokat tartalmazó szerződéseket. Sebián-Petrovszki László pert indított a másik, az OVSz-el szerződő fél által üzleti titoknak minősített adatok kiadása iránt is. Az OVSz a munkáját szeretné maradéktalanul ellátni, lelkiismeretes, nagy szaktudású munkatársaival együtt, és visszautasít minden nemtelen támadást, amely a betegellátást veszélyezteti”fogalmazott az Országos Vérellátó Szolgálat az MTI-nek eljuttatott közleményben.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?