INSIDER

Végre itt a pünkösd! Böjte atya megszólalt a Ripostnak

Pünkösdkor, a Szentlélek kiáradásának ünnepén minden templom újra várja a híveket. Hosszú idő óta ez az első olyan vallási ünnep, amit szabadabban élhetnek meg a hívek.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Ez lesz az első olyan vallási ünnep hosszú idő után, ami szabadabb. A közelgő pünkösd kapcsán Böjte atyát kérdeztük.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Jézus Krisztus nem azt mondja, hogy hátat fordít és puszi és nincs tovább. Azt mondja, hogy én elmegyek és elküldöm a Szentlelket, a vigasztaló, a bátorító lelket és ő majd eszetekbe juttatja, hogy mit akar mondani Isten” – magyarázza a ferences szerzetes a 7-nek a közelgő ünnep kapcsán.

„Hogy szól Isten hozzánk?” – teszi fel a kérdést, amit meg is válaszol:„Eszünkbe juttatja azt, amit mondani akar nekünk. Tehát Isten nagyon közel van hozzánk, és a gondolataink, a lelkiismeretünk szava által, az imádság csendjében igenis tudunk kommunikálni a Szentháromsággal.”

böjte Pünkösd

Böjte atya

A pünkösdi ünnepi szentmisét biztosan megtartják Szentkúton – tudtuk meg Orosz Lóránt ferences atyától, a kegyhely igazgatójától. A ferences szerzetesek által működtetett Mátraverebély–Szentkút közel 800 éve fogadja a zarándokokat hazánkból és a környező országokból egyaránt. A pünkösdi búcsún mindig sokan vannak.

Fotó: 123rf

„Lesz a keresztény értelemben vett búcsú, de a szokásos buszos kirándulás, vásár a pünkösdkor érvényben levő járványügyi szabályoktól függ majd. A misét szabadtéren mutatjuk be, figyelünk a távolságtartásra és a maszkhasználatra” – hangsúlyozta Lóránt atya.

Szabadtéren gyóntatnak, kézbe áldoztatnak

Húsvétkor a járványügyi helyzet miatt nem mindenütt lehetett gyónni, most viszont már van lehetőség rá.

„Nem kell pünkösdig várni, addig bármikor elvégezhető a szentgyónás. Nálunk, Szentkúton minden vasárnap fél 9-től van erre lehetőség, szabadtéren” – magyarázta a szerzetes. Az utóbbi időben nagyon sokan élnek a lehetőséggel, hogy pótolják az elmaradást.

A szentmiséket, istentiszteleteket mindenütt megtarthatják, de az ajtónál kézfertőtlenítésre kérik a híveket és kötelező a maszkviselet. A maszkot csak az áldozás idejére szabad levenni.

„Nálunk, a váci egyházmegyében csak kézbe áldoztatunk” – mondta az atya. Ebben a kérdésben az egyházmegyék döntenek, így lehet eltérő rendelkezés, de a legtöbb helyen így van.

Staféta zarándoklatok indulnak

Mivel a járványügyi szabályok nem teszik lehetővé az együtt zarándokolást, stafétás zarándoklatokat szerveznek. A Mária Út Egyesület szerint így is átélhetik a Csíksomlyóhoz kapcsolódó összetartozás élményét. A zarándokok gyalogosan, futva, biciklivel vagy lóháton viszik el a települések imaszándékát és átadják a következő állomáson várakozó zarándoknak, így kézről kézre jut el Nyeregbe az üzenet. Az imaszalag május 7-én indult Máriapócsról, Aradról, Szatmárnémetiből és Nagyváradról.

Engedélyezték a csíksomlyói búcsút

Az utóbbi időben több enyhítés is életbe lépett Romániában. A román kormány engedélyezte a csíksomlyói búcsú megtartását – közölte az RMDSZ. Az egyházi zarándoklatot maszkviselés és a távolságtartási szabályok betartása mellett lehet megrendezni. Külföldiek is részt vehetnek a Kárpát-medencei magyarság legjelentősebb keresztény eseményén, ugyanis a korlátozások sorából kiiktatták azt a kitételt, hogy az egyházi zarándoklatokon, körmeneteken csak a helyi lakosság vehet részt. A szokásos zarándokvonatok azonban nem indulnak el.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?