INSIDER

Pénzben ki sem fejezhető, milyen kárt okoztak a félezer éves falakon

Vörös színű festékkel csúfították el a Nógrádi vár kapuerődjének maradványait három helyen is, a rendőrség már keresi a tetteseket. Egyelőre nem tudják, egyáltalán eltávolítható-e a festék a félezer éves kövekről és fugáról, a kár felbecsülhetetlen.
  • Szerző: Ripost

Azért, mert ingyen látogatható, még vigyázni kellene rá! Feldühítette a Nógrádi vár kedvelőit, hogy csúnyán összefirkálták a műemléket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Információink szerint december 29-e és 30-a között történt a rongálás, egyelőre megbecsülni sem lehet, hogy az elkövető mekkora kárt okozott” – mondta a -nak Kovácsné Balogh Mónika, a Nógrád Várának Megmentéséért Alapítvány elnöke.

Ilyen volt régen
Fotó: Nógrád Várának Megmentéséért Alapítvány

„Nemrég beszéltem a Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettesével, még kérdéses, hogy eltávolítható-e, s ha igen, mivel a vörös színű festék a több száz éves falakat alkotó kövekről, illetve fugáról. A barbakán, azaz a kapuerőd három falát csúfították el. A másfél-két méteres területet érintő firkák közül kettőt a belső, egyet a külső oldalra fújtak. Az ügyben, melyre nincs se mentség, se magyarázat, feljelentést tettünk” – közölte Kovácsné Balogh Mónika.

Fotó: Nógrád Várának Megmentéséért Alapítvány

A bárki által szabadon látogatható vár nincs bekamerázva, ám a történtek miatt fontolgatják egy esetleges kamerarendszer kiépítését.

Kovácsné Balogh Mónika

Felháborító ez a primitív viselkedés

Az összefirkált falakról a Facebook-oldalon tettek közzé felvételeket, ezekhez rövid időn belül több száz komment érkezett. Íme néhány:

Cz. Zsoltné: „Mélyen elszomorító. Milyen ember lehet az, aki a múltat nem tiszteli? Én nagyon szeretek várakat látogatni! Mindig elgondolkodom, hogy milyen élet lehetett itt régen, és hogyan teltek a hétköznapok… Aki nem tiszteli a múltat, attól milyen jövő várható?”

K. Attiláné: „Büszke lehet rá a szerelme!”

Fotó: Nógrád Várának Megmentéséért Alapítvány

K. Erzsébet „Felháborító, hogy valaki vagy valakik milyen primitívek!”

Máshol is komoly gondokat okoztak a firkálók

Helyrehozhatatlan károkat okoztak azok, akik 2016 márciusában összefirkálták a Kecskelyuk-barlangot. A Bükki Nemzeti Park igazgatósága szerint a festék beivódik a természetes mészkőbe, s a fokozottan védett barlang falában hosszú időre megmarad. „A kár helyrehozhatatlan. Ebből a barlangból csak egy van, nem lehet helyette másikat csinálni.” – írták az eset kapcsán.

A győri bazilika műemléképülete is vandálok támadásának áldozata lett: istenkáromló és istentagadó, valamint anarchista feliratokkal firkálták össze 2010-ben. A szakembereknek pár nap alatt sikerült eltávolítaniuk a firkákat az épületről.

Fotó: MTI

Rómában, a Colosseumnál bukott le egy 29 éves magyar férfi, aki szállodai szobája belépőkártyájával egy 10 centiméteres T betűt vésett a történelmi épület falába tavaly áprilisban. A férfi ellen nemzeti kulturális örökség megrongálása miatt indult eljárás.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?