INSIDER

Pénz nem számít, annyit ad Bige Márki-Zay Péternek, amennyit kér

Márki-Zay az egyetlen, aki közel áll a szívemhez, annyi pénzt adok neki, amennyit kér – nyilatkozta Bige László.
  • Szerző: Ripost

A kétes ügyeiről elhíresült vállalkozó többször hangoztatta már, hogy szívesen támogatja Márki-Zay Pétert, ám most egy interjúban már odáig ment, hogy pénz nem számít. Annyit ad a baloldal miniszterelnök-jelöltjének, amennyit csak kér.

Nyíregyháza közelében található Bige László hatalmas birtoka. Van itt minden: speciális vizesárok, helikopterleszálló, saját vadaspark, tórendszer hidakkal és őrszázad, quadokkal felszerelve.

A magát Gyurcsányék mellett egyértelműen elkötelező, a baloldalt nyíltan pénzelő Bige László Magyarország egyik leggazdagabb embere, igazi oligarcha. Övé a Péti Nitrogénművek, egyeduralkodónak számít a stratégiai fontosságú műtrágyagyártásban, de a szolnoki Tiszamenti Vegyiműveknek is tulajdonosa.

Nyíregyháza, 2011. december 27.
Bige László, a Bige Holding Csoport tulajdonosa és elnöke. MTI Fotó: Balázs Attila

Mivel büntetőeljárás folyik ellene, hónapokon át egy nyomkövető bilincs volt a lábán, csak ezzel közlekedhetett. Vesztegetéssel és hűtlen kezeléssel gyanúsítják, emiatt az év első hónapjaiban bűnügyi felügyelet alatt állt.

A műtrágyakirály már korábban is a baloldal egyik hírhedt háttérembere volt. Ahogy egyszer ő maga fogalmazott: „addig kavartam, amíg Horn Gyuláig ért a szavam”

Magyarország egyik leggazdagabb embere régóta nem titkolja, hogy ő Gyurcsányék legfontosabb pénzembere.

De miért is kell bíróság elé állnia?

Legkorábban a jövő évben indulhat a tárgyalás a Nyíregyházi Törvényszéken Bige László a baloldal választási kampányát támogató milliárdos ügyében – értesült a Mediaworks Hírcentruma.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség október első felében emelt vádat hűtlen kezelés bűntette miatt a műtrágyakirályként elhíresült Bige és öt munkatársa ellen. Az erről szóló közleményben az ügyészség nem nevesítette Bigét, ám egyrészt az üzletember beazonosítható volt a megadott adatok alapján, másrészt később el is ismerte, hogy ő a megvádolt személy. A Mediaworks Hírcentruma úgy tudja, hogy a vádiratot még nem kapták meg vádlottak a bíróságtól, ennek a vádemeléstől számított harminc napon belül kell megtörténnie, tehát várhatóan a napokban.

A vádak szerint a baloldal mecénása, Bige László és társai összesen kétmilliárd forinttal károsították meg a műtrágyakirály saját cégét, miközben a nagyvállalkozó több mint hétszázmillió forint vesztegetési pénzt is kapott.

A Forbes magazin szerint a tizenkettedik leggazdagabb magyar, a 115,5 milliárdos vagyonnal rendelkező Bige László a közelmúltban a Partizán nevű csatornának adott interjút, ahol gyakorlatilag bosszút esküdött az ellene folyó nyomozás miatt.

Bige László baloldali milliárdos fia, Bige Zalán apjához hasonlóan kedveli a luxust. Egyik közösségi oldalán közzétett fényképe alapján éppen egy elejtett elefánt mellett pózol.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?