INSIDER

Parasztwellness az új módi Borsodban

Hála a sikeres oltási programnak, tervezhetjük a nyaralást! Már most látszik, hogy zsúfolt lesz a Balaton és a Velencei-tó, de aki nem akar a tömeggel tartani, remek kis helyeket találhat Magyarországon a kikapcsolódásra. Éljen a Parasztwellness! Néhány vonzó helyszínt ajánl a Ripost7 a Magyar Turisztikai Ügynökség segítségével!
  • Szerző: Ripost

Éljen a parasztwellness: időutazásban lehet részünk Gömörszőlősön

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található településen 100 évet lépünk vissza: az ökofaluban olyan programokat találhatunk, mint például a parasztwellness, amelynek keretében önkéntesek végzik a gyümölcsfa-telepítést vagy más szezonális betakarítási munkákat. Gömörszőlősről rövid időn belül elérhető Agg­telek vagy Rudabánya.

Képünk illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Báta, a kirándulók paradicsoma

A Gemenc déli csücskében fekszik ez a csodás gyöngyszem, a Duna holtágai közvetlen közelében. A falu kiváló kiindulópontja a kenutúráknak, a bringatúráknak, jól lehet itt horgászni, kirándulni. Az erdő tele van vaddal, a faluban pedig barátsággal és finom ételekkel fogadják a látogatót.

Fotó: Népújság/Makovics Kornél

Érdekesek a kaptárkövek

Cserépfalu és Cserépvár­alja egymással szomszédos település, Borsod megye nyugati szegletében találhatók. A közeli kaptárkövek vonzó célpontot jelentenek. Cserépfalu közelében felfedezhetjük a Suba-lyukat, ahol az országban először bukkantak a Neandervölgyi ember csontmaradványaira.

Cserépfalu
Fotó: MTI

A település látogatóközpontjából több kiránduló útvonal indul, például a Hór-patak völgyébe. Cserépváralján megtekinthetjük a barlanglakásos tájházat és a Várhegyen található Cserépvár romjait.

Bőszénfa, a béke szigete

A Zselic délkeleti vége lenyűgöző vidék, mégis alig ismerik. Nyugalom, béke és gyönyörű táj, a Ropolyi-tó és lovaspihenő várja a látogatót – na meg az érintetlen természet.

Fotó: Somogyi Hírlap / Lang Róbert

Csarodában van a „mosolygó szentek temploma”

A legtöbb középkori templomot Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében találjuk. Az ukrán határtól 8 kilométerre van Csaroda, itt áll a XIII. századi „mosolygó szentek temploma”.

Fotó: wikipedia

A templombelső a különböző korok színeit és formáit jeleníti meg. A község határában található Nyíres-tó és Bábtava tőzegmohalápjai páratlan természeti értéket jelentenek. Érdemes ellátogatni a közeli Nagyarra is, ahol a Petőfi-fa mellett a Luby-kastély csodálatos rózsakertje varázsolja el a látogatókat.

Bakancsos turisták számára vonzó Szálka

A Tolna megyei település a helyi építészeti hagyományokat őrző, takaros sváb portákkal és vendégházakkal várja vendégeit. A nyári pihenést a gyönyörű fekvésű Szálkai-tó strandja teszi teljessé, a horgászok számára pedig szintén kiváló helyszín a tó.

Fotó: Népújság

A község csupán 15 kilométerre fekszik Szekszárd központjától és borospincéitől. Szálkát érinti a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra is.

További érdekes cikkeket találsz a 7 július 6-án megjelent számában, Keresd az újságárusoknál!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?