INSIDER

Összevesztek a híres magyar gyerekorvosok a lázcsillapításon

Egymásnak esett két közismert gyerekorvos az interneten, és egyikhez vagy másikhoz csatlakozva a szülők is ádáz vitába keveredtek. Dr. Gyarmati Andrea és dr. Novák Hunor véleménye teljesen ellentétes a lázcsillapítással kapcsolatban. Az influenza időszakában a kérdés, mondhatjuk, életbevágó!
  • Szerző: Ripost

Azonnal hűtőfürdőre van szükség

Dr. Gyarmati Andrea szerint minden alkalommal csillapítani kell a lázat, és ehhez a legjobb a hűtőfürdő.

A gyerek feküdjön legalább tíz, de inkább tizenöt percig hidegvízben, akkor is, ha ordít és vacog”

 

– véli a doktornő.

„Ma reggel pont kellett hűtőfürdő, és kb. 5 perc után lement a kislányom láza. Normálisan kell csinálni, és nem lesz gond.”

„A hűtőfürdő nagyon hasznos, csak jól kell csinálni. A fürdetéskor is használt vizet lassan, fokozatosan kell hűteni.”

„Nem órákig kell a hűtőfürdőben hagyni egy gyereket, hogy vacogjon és sírjon, hanem csak tíz percig, és máris lejjebb megy a láza.”

„Engem anyám még priznicelt, hiába prüszköltem, de jól tette! Nem tömött gyógyszerrel, hanem mindig megpróbált természetes módszerekkel gyógyítani, és csak akkor vitt orvoshoz, ha ezek nem használtak.”


 

Hagyjuk nyugodtan magasra szökni

Dr. Novák Hunor szerint modern orvosi szemmel vállalhatatlan a hűtőfürdő módszere.

„Se szülőnek, se gyermeknek nem kívánom, hogy egy ilyen rettenetes élményt átéljen”

 

– véli a doktor.  

„Nem kell lázat csillapítani, csak abban az esetben, ha a beteg nagyon rosszul érzi magát a láztól. Elsődleges védelmi vonala az immunrendszerünknek a láz. Nehogy már kiüssük!”

„Micsoda baromság ez! A hűtőfürdő egyenesen gyerekkínzás, különösen a tiltakozni és védekezni képtelen kisgyerekkel.”

„Kislányom épp beteg. 38,7-ig a lázcsillapító felé sem nyúltam. Már a mi doki nénink is azt mondja, hogy 39-ig nem javasolt a lázat csillapítani.”

„Sose kapott még amiatt a gyerekem lázcsillapítót, mert felment a láza. Csak ha nyűgös volt, fájdalma volt. Általában egy nap alvás, és magas lázzal le is tudtuk a betegség javát.”

 

 

Hogy döntsenek a gondviselők?

Amikor a szülők többféle orvosi véleménnyel találkoznak, nehezen tudják eldönteni, hogy milyen utat kövessenek.

„Mire van az orvosi kamara, ha nem arra, hogy ezeket a szakmai kérdéseket ott megbeszéljék, és tiszta vizet öntsenek a pohárba? Az ilyen nyilvános adok-kapok kétségbeejtő az aggódó szülők számára” – vélekedik egy édesapa.

A %% gyermekorvosokat kérdezett, és kiderült: van szakmai állásfoglalás, orvosi protokoll, amiben már valóban nem szerepel a hűtőfürdő, és 38 fok alatt nem tartják szükségesnek a lázcsillapítást. Felhívtunk néhány gyerekorvost is, mi a személyes meggyőződésük, ők mit tanácsolnak a szülőknek. Amit halottunk, többé-kevésbé megegyezett a hivatalos állásfoglalással – ami a két vitatkozó orvos között félúton van.

„Valóban nem kell a lázat csillapítani 38, esetleg 38,5 fokig, figyelembe véve a gyerek szervezetét, mennyire gyorsan szökik fel a láza” – mondta a %%-nak dr. Bense Tamás háziorvos. A láz ugyanis a szervezet védekezése a fertőzéssel szemben, a hő elpusztítja a kórokozókat. Ilyenkor, különösen gyerekek esetében, oda kell figyelni a folyadékpótlásra és a pihenésre, különösen a csecsemőket veszélyezteti a kiszáradás. Tartós lázas állapot esetén mindenképp szükség van orvosi vizsgálatra, és ekkor a doktor megmondja, milyen mértékű lázcsillapítást javasol a konkrét helyzetben.”

Sok szülő a lázgörcstől való félelmében ad gyorsan gyógyszert a gyermekének, pedig az csak nagyon magas láz esetén veszélyes. A láz alakulását éppen ezért folyamatosan figyelemmel kell kísérni.

A megkérdezett orvosok csak magas láz esetén javasoltak gyógyszeres lázcsillapítást, illetve abban az esetben, ha a láz rossz közérzettel vagy más tünettel, fájdalommal párosul. A magyar Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium orvosi kutatásokra támaszkodva adta ki 2011-ben a lázzal  kapcsolatos irányelveit. Eszerint 38 fok felett sem kell lázcsillapítót adni abban az esetben, ha a gyermek jól érzi magát. Tévhit, hogy a 40 fok feletti láz károsítja az agyat, bármilyen más szervet, a szívet. A vizsgálatok alapján arra jutottak, hogy  a láz segíti az immunrendszer hatékonyabb működését, és gátolja a kórokozók szaporodását, jótékony  folyamat. A feleslegesen beadott gyógyszer viszont terheli a vesét, a májat. Alvó gyereket soha ne ébresszünk fel és ne méregessük a lázát, hagyjuk pihenni! –szól a szakmai ajánlás. Vagyis, mint minden másban, ebben is középütt van az arany igazság!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?