INSIDER

Összefog az ország a szemét ellen, vasárnapig lehet jelentkezni

Vasárnapig bárki csatlakozhat a TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióhoz. A szemétgyûjtési időszak március 18-ától 24-éig tart, már csak ezen a héten lehet rá jelentkezni a teszedd.hu honlapon. A Ripost körbenézett, és rengeteg helyen találtunk illegálisan lerakott szemetet.
  • Szerző: Ripost

Teli van szeméttel az ország, és a szemetelőknek nincs mentségük! Sajnos a minimális lebukásveszély és a kiszabható, legfeljebb 50 ezer forintos bírság nem jelentenek visszatartó erőt a szemetelőknek, így teli van szeméttel az ország, hiába küzdenek a hatóságok és a közterületfenntartók.

Most bevonják a civileket is a nagytakarításba, összefog egész Magyarország a szemét ellen: ezt szolgálja a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció is.Bárki csatlakozhat az akcióhoz

Az idén 8. alkalommal megszervezett TeSzedd! megmozduláshoz vasárnapig bárki csatlakozhat. Ehhez az Innovációs és Technológiai Minisztérium által szervezett kampány internetoldalán, a teszedd.hu-n kell regisztrálni. Azt követően pedig önkéntesként vagy legalább 10 főt mozgósítani képes koordinátorként lehet részt venni a március 18-tól 24-ig tartó akcióban.

A honlapon helyszínt és dátumot is lehet választani, a szervezők pedig kesztyűt és zsákot is biztosítanak a résztvevőknek.Szemétszigeteket építenek az illegális hulladéklerakók

Pesten és Budán, de vidéken is megtalálják a szemetelők azokat a szegleteket, esetenként félreeső helyeket, ahova akár több részletben zsákszám hordják ki a szemetüket. Kidobott tévédoboz, asztal, bőrönd, babakocsi és ki tudja még, mi minden rondítja, s esetenként károsítja, veszélyezteti a környezetet. Ha valaki közterületen illegális lerakott szemetet lát, az önkormányzatnál tehet bejelentést, melynek gondoskodnia kell a közterület takarításáról. Magánterület esetén pedig ők teszik meg a szükséges lépéseket a tulajdonossal szemben.

Önmagát buktatta le a szemetelő

Három köbméternyi szemetet rakott le egy ismeretlen Vecsés külterületén idén januárban. Az illegális szeméthalmot a helyi mezőőrség fedezte fel, annak átkutatása során pedig nevet és címet tartalmazó számlákra bukkantak. Ezek alapján a közterület-felügyelet felkereste az illetőt, aki azzal próbált védekezni, hogy megbízott valakit a szemétszállítással, de végül nem sikerült bizonyítani az állítását, így felügyelet mellett, saját költségén volt kénytelen elszállítani a szemetet a közelben működő legális szemétbányába.
Más esetben bizonyítható módon egy cég hulladéka került elő egy környezetvédelmi területen. Az eljárás során azonban a cég dokumentumokkal igazolta, hogy egy szemétszállítót bízott meg a környezetbarát szemétkezeléssel. Kiderült, hogy a szemétszállító volt a ludas, akivel szemben rendőrségi eljárás indult.
Öt évvel ezelőtt pedig a Műegyetemi Sportrepülő Egyesület került a figyelem középpontjába, mivel több mint 150 millió forintos bírságot szabtak ki rá a Hármashatárhegyen illegálisan elhelyezett szemét miatt.

 11,1 ezer tonna szemét a TeSzedd! eddigi mérlege
2011 óta a TeSzedd! akcióban mintegy egymillió ember vett részt, akik 1500-2000 helyszínen 11,1 ezer tonna szemetet gyűjtöttek össze. A mára Magyarország legnagyobb önkéntes mozgalmává vált kezdeményezés szervezői bíznak benne, hogy idén az előző évek résztvevőinél is több embert tudnak mozgósítani

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?