INSIDER

Örömteli hír: ennyivel csökkent a 2 éven túli bírósági ügyek száma

Fenntartható értékeink címmel indít értékmegőrző programot az Országos Bírósági Hivatal (OBH) – jelentette be Handó Tünde, az OBH elnöke tegnap egy sajtóbeszélgetésen.
  • Szerző: Ripost

Az egyéves programnak három pillére lesz: a „jó bíró”, a „zöld bíróság” és a „családok a fókuszban”

„Az úgynevezett zöld bíróság lényege, hogy ma már számos bírósági beruházás a környezetvédelem szellemében valósul meg. Egyre több törvényszék tetejére kerülnek napelemek, hasznosítják az esővizet, szelektíven gyűjtik a hulladékot, illetve egyre több tetőkert is ékesíti már a bírósági épületeket. Az Egri Törvényszéken például egy év alatt 2 millió forintot sikerült megtakarítani a „zöld bíróság” program keretében„– mondta dr. Handó Tünde.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke arról is szót ejtett, hogy minden szinten előre lépések történtek a magyar bíróságokon az elmúlt években. 2010-hez képest pedig már gyökeres változásokról beszélhetünk. 2010-hez képest jelentősen, 40-45 százalékkal csökkent például az elhúzódó, két éven túli ügyek száma a hazai bíróságokon. Örvendetes az is, hogy nyolc év alatt 42,6 százalékkal csökkent a bírák munkaterhe.

Szó esett arról is, hogy a bírói életpálya részeként meghirdetett Megtartó Program és a 2016 óta működő Fenntartható Fejlődés Program a család, a karrier és az egészség harmóniájának megteremtését is szolgálja. Ez azért is fontos, mert a bíróságokon dolgozók ma 7600, 18 éven aluli gyermeket nevelnek.

Handó Tünde arról is beszélt, hogy a bíróságokon nagy arányban indulnak családjogi perek, így a bírók felkészítésére, oktatására is nagy figyelmet fordítanak. A Fenntartható értékeink programban ezt a munkát akarják folytatni és kiszélesíteni, például novemberben konferenciát rendeznek a gyermekközpontú igazgatásról, és Az igazság arcai címmel gyermekrajzpályázatot hirdetnek.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?