INSIDER

Örömhír: fordulatot vesz az időjárás, visszatér a meleg

Felhőt csak elvétve láthatunk az égen.
  • Szerző: Ripost

Általában sok napsütés várható, sőt a Dunántúl nyugati részén felhő is alig lesz az égen - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

meleg

Fotó: 123rf

 

Az ország keleti részén nagyobb számban is képződhetnek gomolyfelhők, amelyek időnként eltakarhatják a napot.

Száraz idő lesz, legfeljebb az északkeleti határnál fordulhat elő szombaton jelentéktelen zápor. Éjszaka kiderül az ég, de nagyobb eséllyel a keleti, északkeleti területeken maradhatnak felhősebb tájak is. A légmozgás gyenge vagy mérsékelt marad.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6 és 13 fok között alakul, de a hidegre hajlamos helyeken ennél hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 22 és 27 fok között várható.

Európa túlnyomó részén anticiklonális hatások érvényesülnek, így tehát általában napos, száraz az idő, de reggelre néhol rétegfelhőzet jelenik meg, sőt a Brit-szigeteken nagyobb területen ez tartósabban meg is marad. Ugyanakkor a Pireneusok térségében egy légörvény található, az Ibériai-félszigeten, valamint Franciaország déli részein többfelé fordulnak elő záporok, néhol zivatarok, de villámtevékenységet Szardíniáról is jelentenek.

Szintén nagy nedvességtartalmú levegő tölti ki Skandinávia és a Kelet-európai-síkvidék légterét is, ahol frontok okoznak felhősebb és csapadékosabb időjárást. A Finnország fölött örvénylő ciklon hidegfrontja mögött hideg, sarkvidéki eredetű levegő halmozódott fel, és indult el a brit magasnyomás keleti peremén a kontinens belső területei fölé. A Kárpát-medence időjárását is anticiklon alakítja, amely a következő napokban is kitart majd, így nyugodt idő várható.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?